Nyhet Juridik 16 maj 2011

Lättnadsreglerna för oäkta bostadsrättsföreningar förlängs

Som tidigare nämnts skulle de så kallade lättnadsreglerna för oäkta bostadsrättsföreningar tas bort. Detta har dock mött massiv kritik varför regeringen har beslutat att låta lättnadsreglerna vara kvar i avvaktan på att frågan utreds ytterligare.

Mäklarsamfundet har lämnat remissyttrande över promemorian Vissa skattefrågor inför budgetpropositionen för 2012;Fi 2011/1936 och framför att man ser positivt på att regeringen lyssnat på signaler från bl a mäklarbranschen och beslutat förlänga de s.k. lättnadsreglerna för oäkta bostadsföretag, då skattekonsekvenserna för innehavare av sådana lägenheter i annat fall hade blivit betydande och säkerligen för många av dessa, kommit helt överraskande från och med det kommande årsskiftet.

Förlängningen föreslås nu gälla till utgången av 2015, vilket bör ge goda förutsättningar tidsmässigt att få till stånd den tilltänkta översynen. Det är dock enligt Mäklarsamfundets uppfattning av vikt att regeringen inte avvaktar ytterligare utan omgående tar initiativ till en översyn, så att beslut om kommande skatteregler för bostadsrättsföreningar och bostadsföretag kan fattas före utgången av 2015, till undvikande av att en ny förlängning istället då visar sig nödvändig att överväga.

Skapad 16 maj 2011
Uppdaterad 1 oktober 2018