Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Björn Wellhagen
Press/Opinion
13 januari 2022
Under december var bostadsrättspriserna oförändrade medan villorna minskade med -1% på riksnivå. Sett till helåret 2021 steg priserna i riket med +7% på bostadsrätter och +13% på villor, skriver Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande. ”Både villa- och bostadsrättspriserna blir oförändrade när vi summerar första kvartalet” 2022, kommenterar Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.
Jonas Rosén
Medlem, Press/Opinion
16 december 2021
Den 1 juni 2022 tillträder Jonas Rosén som VD och koncernchef för Mäklarsamfundet. Jonas kommer närmast från en tjänst som VD för Visit Dalarna. I uppdraget ligger bland mycket annat att synliggöra innehållet och värdet av fastighetsmäklartjänsten och att stärka organisationens och fastighetsmäklarbranschens röst i media och debatt.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
16 december 2021
Mätt på riksnivå var priserna på både villor och bostadsrätter oförändrade under november. ”Det sammantagna intrycket från våra medlemmar är att vi nu har en stabil, men betydligt lugnare marknad än i våras”, kommenterar Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.
Friköpa tomt
Press/Opinion
16 december 2021
Efter en het debatt om tomträttssystemet öppnar nu politiker i Stockholm stad upp för att göra det möjligt för fler att friköpa sin tomt. Förändringen som föreslås nästa vecka, och träder i kraft 2022, är ett viktigt första steg för att se över ett sårbart system där många riskerar att komma i kläm.
Nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighet
Press/Opinion
2 december 2021
Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar analysföretaget Evidens senaste rapport om flyttkedjor och rörlighet, som tagits fram på uppdrag av Bofrämjandet.
Björn Wellhagen och André Nilsson
Press/Opinion
2 december 2021
Statsminister Magdalena Andersson (S) har presenterat Sveriges nya regering. Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker från Borlänge fick det tunga ansvaret att bli ny bostadsminister. Tre frågor brådskar särskilt för det nya statsrådet.
Björn Wellhagen
Press/Opinion
18 november 2021
Bostadsmarknaden visade upp en blandad bild med både upp- och nedgångar i storstadsområdena i oktober. På riksnivå ökade priserna på bostadsrätter med +1% medan de var oförändrade för villor. Årstakten för bostadsrätter är nu +7% och +15% på villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Nyproduktion
Press/Opinion
18 november 2021
Priset för nyproducerade bostäder, det vill säga den kostnad byggherren betalar, var högre 2020 jämfört med 2019 för flerbostadshus och gruppbyggda småhus, skriver SCB i ett statistiksläpp.
Strandskydd
Press/Opinion
18 november 2021
Strandskyddet har hängt som ett mörkt moln över den svaga riksdagsmajoritet som finns bakom regeringen. Nu har Centerpartiet och Miljöpartiet till slut hittat en kompromiss som båda kan leva med. Vem som blev vinnare i den här förhandlingen återstår att se.
Hans Flink
Press/Opinion
18 november 2021
Ibland verkar det som att bostadspriserna går upp och ned samtidigt. Att försöka förstå det kan ge vem som helst huvudvärk. När det gäller statistik så är källa och metod A och O. Här reder Hans Flink från Svensk Mäklarstatistik ut allt du behöver veta om bostadsprisstatistiken.