Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
5 miljoner bostäder 2020
Press/Opinion
6 maj 2021
SCB har under de senaste veckorna släppt en handfull intressanta statistiska nyheter som berört boende, demografi och andra bostadsrelaterade ämnen. Sammanfattat går det att se att det byggs en hög andel små bostäder, att vi blir fler och att balansen mellan olika boendeformer varierar stort mellan olika delar av landet.
Kreditrestriktionerna
Press/Opinion
6 maj 2021
En ny undersökning som Mäklarsamfundet tagit fram visar att arbetarfamiljer har svårt att köpa en bostad där de inte bor trångbott. Analysen visar att det främst är bankernas höga kalkylräntor (KALP) som hindrar arbetarfamiljer från att köpa en tillräckligt stor bostad.
Nya utbildningskrav för att bli fastighetsmäklare
Bransch, Press/Opinion
22 april 2021
Remissperioden för FMI:s förslag till nya utbildningskrav för fastighetsmäklare är nu över. Mäklarsamfundet har tagit del av samtliga remissvar och kan nu presentera en sammanställning av åsikterna om förslaget.
André Nilsson
Press/Opinion
22 april 2021
Det senaste årets prisuppgång på bostadsmarknaden har varit särskilt stark för större bostäder. Mycket talar för att behovet av större bostäder knappast kommer att bli mindre, utan snarare större, kommande år.
Lex Ida – en öppning för rättshaverister?
Press/Opinion
22 april 2021
Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft i syfte att stärka minoritetsskyddet i bostadsrättsföreningar. ”Lex Ida” innebär att Bolagsverket kan besluta om en särskild granskare av föreningen efter en ansökan från minst 10 procent av de röstberättigade medlemmarna, utan att beslut behöver tas på stämman. Nu kommer kritik mot hur de små föreningarna kan påverkas. Det rapporterar Svenska Dagbladet.
Finansinspektionen oroade över höga värderingar på tillgångar
Press/Opinion
22 april 2021
Finansinspektionen uttrycker sin oro för prisökningarna bland tillgångar som aktier och bostäder i en intervju med generalsekreteraren Erik Thedéen i Dagens Industri. Läs om vilka åtgärder som kan införas om Finansinspektionen bedömer att riskerna blir högre.
André Nilsson
Press/Opinion
8 april 2021
Trångboddhet och allvarlig bostadsbrist är inget som vi behöver acceptera. Med rätt bostadspolitiska reformer går det att göra så att fler ges möjligheten att skaffa en rimlig bostad.
Ny utredning föreslår slopade parkeringskrav för bilar i nyproduktion
Press/Opinion
8 april 2021
En ny utredning har presenterat förslag som ska motverka de så kallade p-normer som vissa kommuner använder för att kräva parkeringsplatser vid nybyggnation. Istället ska andra mobilitetslösningar planeras för i nyproduktion – som cykellösningar, delningstjänster och bättre möjligheter att ta emot varor nära hemmet.
Bostadspriserna fortsatte uppåt i mars
Press/Opinion
8 april 2021
Under mars ökade priserna på både bostadsrätter och villor med +2%. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen kommenterar utvecklingen och menar att årets andra kvartal kan gå i samma riktning.
Göran Persson
Press/Opinion
8 april 2021
För snart två år sedan blev den före detta statsministern Göran Persson styrelseordförande för Swedbank. I rollen som bankledare har Persson nyligen varit ute i Dagens Industri och kritiserat Bolånetaket.