Nyhet Bransch 26 november 2015

BostadsForum 2015 – inspirerande exempel på att kreativa idéer behövs för att lösa bostadsbristen

Den 20 november, i samband med Mäklarmässan på Quality Hotel Friends i Solna, anordnade Mäklarsamfundet tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) årets andra BostadsForum. Temat var ”Inspirerande exempel: Det går att göra något åt bostadsbristen”. Medverkade gjorde KTH-forskaren Anna Granath Hansson, VD på Utopia arkitekter Emma Jonsteg, tidigare kommunstyrelseordföranden i Sundbyberg Jonas Nygren, Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken, Riksdagens civilutskotts ordförande Caroline Szyber, SBABs boendeekonom Claudia Wörmann samt KTH-professorn Hans Lind.

2015-11-26


Se inbjudan till BostadsForumet här!

Tre inspirerande exempel som inledning
Bostadsforumet inleddes med tre konkreta och inspirerande exempel på hur delar av bostadsbristen kan lösas.

KTH-forskaren Anna Granath Hansson presenterade ny forskning där hon jämfört Sverige med Tyskland och funnit en hel del lärdomar från den tyska bostadsmarknaden som borde gå att ”importera” till Sverige.

Några av dessa hittar du i sammanfattning här:
Presentation: Hur bygger vi mer för fler?

Emma Jonsteg, VD för Utopia arkitekter presenterade konceptet KomBo, som i korthet går ut på att man bygger en ny typ av bostadshus inspirerat av ”shared economy”-tanken. Alltså mindre lägenheter i hus med tillgång till större gemensamma ytor. Emma Jonsteg såg potential både för unga människor så som studenter, som ju redan ofta bor i olika korridors- och studentboenden, men också för äldre personer som kanske är ensamma och samtidigt behöver bo mindre och billigare. Huvudbudskapet är att det behövs nya boendeformer, ”one size fits all”-lösningar fungerar inte längre.

Läs mer om KomBo konceptet här.

Jonas Nygren, kommunstyrelseordförande i Sundbyberg 2010-2015, berättade om de studentlägenheter som byggts på tillfälliga bygglov i Hallonbergen i Sundbyberg. Det speciella med dessa bostäder är att de är byggda av gamla fraktcontainrar, och att de aldrig uppförts om det inte funnits politisk vilja att använda mark som inte nyttjas för tillfället i kommunen.

Se ett inslag i SVT om de tillfälliga bostäderna här.

Skapad 26 november 2015
Uppdaterad 27 mars 2023
Evenemang