Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Ny rapport - Var kan samhällsbärarna köpa bostad?
Bransch
2 mars 2021
Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en bostad. Mäklarsamfundet har undersökt möjligheterna för löntagare i samhällsbärande yrken att lånefinansiera ett bostadsköp i våra tre storstadsområden och tre pendlarkommuner. Resultatet är nedslående.
André Nilsson
Bransch
25 februari 2021
Den 15 februari tillträdde André Nilsson en nyinrättad tjänst på Mäklarsamfundet som näringspolitisk expert. Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren har tagit ett snack med honom om den första tiden, och vad han ser fram emot att uträtta i rollen.
Kvadratmeterpriset
Bransch
25 februari 2021
Är nytt samma sak som dyrt, eller är stockholmarna snarare sugna på äldre fastigheter? Svensk Mäklarstatistik har sammanställt genomsnittliga kvadratmeterpriser för bostadsrätter i fastigheter med olika byggårtionden i Stockholms innerstad under 2020 och svaret är tydligt.
Björn Wellhagen
Bransch
25 februari 2021
Dagens låneregler hindrar många löntagare i samhällsbärande yrken på flera håll i landet att efterfråga en helt vanlig bostad. Istället för att återinföra det skärpta amorteringskravet borde individuella amorteringsplaner införas. Det skriver Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen på Göteborgspostens debattsidor.
Blancolånen ökar - Fler får betalningsproblem
Bransch
25 februari 2021
En ny rapport från Finansinspektionen visar att nästan 10 procent av de som har blancolån får betalningsanmärkningar inom 5 månader. Riskfaktorer innefattar låg ålder, låg lön och mindre lånebelopp.
Söka taxeringsvärde - ny e-tjänst hos Skatteverket
Bransch
25 februari 2021
Skatteverket har utvecklat en ny e-tjänst som gör det möjligt att få uppgifter om beslutade taxeringsvärden direkt på Skatteverkets webbplats. Tjänsten heter ”söka taxeringsvärde”.
Fler bostadsaffärer i Spanien under sista kvartalet
Bransch
25 februari 2021
Under förra årets sista kvartal ökade bostadsköpen och priserna i Spanien. Det var dessutom fler svenskar som köpte än jämfört med föregående kvartal. Det visar nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten, enligt ett pressmeddelande från Fastighetsbyrån.
Bostadsbyggandet ökade 2020 – färre småhus och fler hyresrätter
Bransch
25 februari 2021
Fler bostäder, men färre småhus, byggstartades under 2020. Det finns tecken på en viss Corona-effekt, med en högre andel hyresrätter. Det saknas dock fortfarande 8 000 till 15 000 bostäder per år för att nå upp till den nivå som Boverket anser behövs för att täcka bostadsbehovet.
Bostadsrättspriserna uppåt i januari
Bransch
11 februari 2021
Under årets första månad ökade priserna på bostadsrätter med +1% medan priserna på villor var oförändrade, visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.
Så hanterar vi pandemin: Branschberättelser från Europa
Bransch
11 februari 2021
Pandemin har drabbat oss alla, men på olika sätt. I vissa länder ser vi en betydligt mer omfattande nedstängning av samhället än i Sverige. Mäklarsamfundet har pratat med tre personer i branschen som är verksamma i olika delar av Europa för att höra hur affärerna går till där.