Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Ekonomipodden Kapitalet
Bransch
14 november 2019
Varför finns det inte ett centralt register för bostadsrätter, så som det idag finns för fastigheter? Det är en fråga som vi gång på gång ställer till beslutsfattare inom politiken och på myndigheter. Mikaels historia, här berättad i ekonomipodden Kapitalet, visar med all önskvärd tydlighet varför ett centralt bostadsregister behövs.
Gar-Bo dolda fel-försäkring
Bransch
14 november 2019
Med en dolda fel-försäkring från Gar-Bo kan säljaren släppa tankarna på det gamla huset och fokusera på sin nya bostad. Om ett fel skulle upptäckas tar köparen kontakt direkt med Gar-Bo för skadeanmälan och reglering.
Utflyttning från storkommunerna driver prisutveckling i kranskommunerna
Bransch
14 november 2019
Fler flyttar från än till storkommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det driver på prisutvecklingen i kranskommunerna så till den grad att till exempel Nacka kommer att vara ikapp centrala Stockholm inom 16 år. Det menar Mäklarhuset i en ny rapport.
Startbidrag för boendegemenskaper
Bransch
14 november 2019
En byggemenskap är en boendeform där en grupp människor går samman och planerar, låter bygga och sedan flyttar in i eller på annat sätt använder en byggnad.
SBAB sänker kalkylräntan
Bransch
14 november 2019
Bankernas orealistiska kalkylräntor gör det tufft för särskilt unga vuxna att ta klivet in på bostadsmarknaden. Nu sänker SBAB kalkylräntan, men det är ännu oklart om andra banker följer efter.
Björn Wellhagen
Bransch
14 november 2019
Priserna på bostadsrätter ökade med 1 procent i oktober, men villapriserna var oförändrade. På årsbasis har priserna på både bostadsrätter och villor ökat med 3 procent. Sammantaget fortsatte trenden med hög marknadsaktivitet, något stigande bostadsrättspriser och stillastående villapriser i oktober, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.
Amorteringskraven
Bransch
14 november 2019
Kritiken mot kreditrestriktionerna vill inte tystna. Nyligen levererade två välkända professorer tillsammans med SBAB:s chefekonom ännu en drapa mot kreditrestriktionerna i allmänhet och det skärpta amorteringskravet i synnerhet. Det saknar påvisbar samhällsnytta, menar trion.
Mäklarsamfundet och Hemnetaffären
Bransch
7 november 2019
När Hemnet 2016 såldes till investmentbolaget General Atlantic och ett konsortium bestående av investerarna Pierre Siri, Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro, numera Sprint Capital var Mäklarsamfundet en av säljarna, utöver Fastighetsmäklarförbundet FMF, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.
Hemsökta hus
Bransch
30 oktober 2019
Att vara fastighetsmäklare kan innebära många saker i och med att man kommer i kontakt med personer i alla skeenden av livet. Ibland är man själasörjare, ibland möter man hjärtekross och andra gånger en enorm lycka. Men lite ovanligare är det kanske att förmedla ett objekt där någonting dröjer sig kvar från den andra sidan. Det är precis vad Selma Kahrimanovic från Kalmar har gjort – vi har pratat med henne om hur det egentligen går till när man ska förmedla ett hemsökt objekt.
Till salu-skyltar fastighetsmäklare
Bransch
30 oktober 2019
En återkommande fråga i nyhetsbrevet är de så kallade till salu-skyltarna. Vi har bland annat rett ut vilka regler som gäller för att sätta upp skyltar och rapporterat om att många mäklare slutat med skyltar. När tidningen Mitt i Nacka nu rapporterar att mäklarna i Nacka gör ett omtag med sin uppgörelse att sluta med skyltar kan det vara läge att påminna läsarna om vad som egentligen gäller för till salu-skyltarna.