Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Lagboken - foto: Michael Erhardsson
Bransch
1 juli 2021
Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste uppfylla flera krav för att få vara verksamma.
Företagen ges också ett övergripande ansvar att verka för att de mäklare som är verksamma i företaget följer god fastighetsmäklarsed. Dessutom utvidgas skyldigheterna enligt penningtvättsregleringen till att omfatta företagen.
Mäklarinsikt nr 3 2021
Bransch
30 juni 2021
Mäklarsamfundets medlemmar tror att villamarknaden går in i en lugnare fas under juli till och med september. Knappt 40 procent av fastighetsmäklarna tror på stigande småhuspriser under kvartalet och 49 procent tror att efterfrågan ökar. Det är 26 respektive 25 procentenheter färre än undersökningen inför förra kvartalet. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.
Amorteringskravet
Bransch
17 juni 2021
Nu går det för första gången sedan amorteringskravet infördes att sänka amorteringsnivån genom att värdera om bostaden till ett högre värde. För många hushåll kan det handla om flera tusen kronor per månad som de kan minska sin amortering med.
Janette Cohen
Bransch
17 juni 2021
Bosatt Costa Blanca meddelade nyligen att Janette Cohen tillträder som ny VD. Vi har pratat med henne om det nya uppdraget och hur verksamheten i Spanien fungerar under pandemin.
Drönarbilder på förmedlingsobjekt
Bransch
17 juni 2021
Det är lätt att filma för mycket, men om du följer några enkla tumregler så slipper du ansöka om spridningstillstånd.
Vårens klicktopp
Bransch
17 juni 2021
Fastighetsmäklarens läsare har röstat med klickfingret och vårens mest lästa artiklar handlar varken om mäklarskyltar eller vräkiga hus. I år är det tydligt – det som engagerar mest är saker som ni medlemmar faktiskt kommer att behöva ha riktigt bra koll på, väldigt snart. Läs vidare för att ta reda på vad.
Ny transaktionsbekräftelse i Tambur
Bransch
3 juni 2021
Snart lanseras möjligheten att lämna kompletta transaktionsbekräftelser i Tambur som återspeglar samtliga betalningar som upptagits i likvidavräkningen och utvisar vilka banker som medverkat.
Tambur
Bransch
20 maj 2021
Efter en längre tids förhandlingar med UC och bolånebankerna har vi kommit fram till en lösning som möjliggör att du i Tambur inom kort kommer kunna få ut nya, kompletta transaktionsbekräftelser som återspeglar alla de betalningar som upptagits i likvidavräkningen.
Nya riktlinjer från EBA
Bransch
20 maj 2021
Mäklarsamfundet följer upp förra nyhetsbrevets informationstext om de nya riktlinjerna från EBA, som bland annat kommer att innebära fler värderingsuppdrag för fastighetsmäklare, med en Q&A – här finns allt du behöver veta om riktlinjerna.
Utbildningskrav för fastighetsmäklare
Bransch, Press/Opinion
20 maj 2021
Som vi tidigare berättat om så har kritiken mot vissa delar av Fastighetsmäklarinspektionens (FMI) förslag till nya utbildningskrav varit skarp och kommit från flera håll. Framför allt är det kravet på tre års obligatorisk utbildning och en kraftigt förlängd praktik som har väckt reaktioner. Nu meddelar FMI att dialogen i dessa frågor ska fortsätta.