Nyheter

Sök enkelt efter nyheter genom att välja ett eller flera ämnesområden.

Kategori
Trender som formar framtidens bostadsmarknad
Bransch
10 maj 2021
I den nya rapporten Du sköna nya värld undersöker Mäklarsamfundet tre trender som kommer att forma framtidens bostadsmarknad.
Erik Wikander
Bransch
6 maj 2021
Erik Wikander, tidigare VD på Mäklarhuset, är nu anställd som vice VD på Svensk Fastighetsförmedling.
Fler värderingsuppdrag med nya kraven
Bransch
6 maj 2021
Snart börjar nya riktlinjer från den europeiska bankmyndigheten EBA att gälla. Från och med den 30 juni kommer det att ställas högre krav på kreditgivares oberoende, bland annat i förhållande till värderaren. Sannolikt innebär det fler värderingsuppdrag för fastighetsmäklarna med banker som beställare, men kraven på värderingarna blir tuffare.
Riksbanken
Bransch
6 maj 2021
Den 27 april meddelade Riksbanken att nollräntan ligger kvar för att stimulera ekonomin och för att öka inflationstrycket. Penningpolitiken ligger också fortfarande kvar i sitt aggressiva läge med en ram på 700 miljarder att köpa värdepapper för. Riksbanken förväntar sig att nollräntan ligger fast till andra kvartalet 2024.
Nya utbildningskrav för att bli fastighetsmäklare
Bransch, Press/Opinion
22 april 2021
Remissperioden för FMI:s förslag till nya utbildningskrav för fastighetsmäklare är nu över. Mäklarsamfundet har tagit del av samtliga remissvar och kan nu presentera en sammanställning av åsikterna om förslaget.
Jonas Anderberg
Bransch, Juridik
22 april 2021
Med några mindre ändringar och tillägg på inrådan från Lagrådet, föreslår regeringen i propositionen 2020/21:119  införandet av en ny fastighetsmäklarlag med ikraftträdande den 1 juli 2021. Regeringens lagförslag bygger på det förslag som 2017 års fastighetsmäklarutredning tidigare presenterat i sitt betänkande, SOU 2018:64, dock med några noterbara undantag.
Niklas Rollgard
Bransch, Medlem
22 april 2021
I samband med att Mäklarsamfundets mångårige chefsjurist Jonas Anderberg tillträder en nyinrättad tjänst som koncernjurist tar förbundsjuristen Niklas Rollgard över rollen som chefsjurist. Niklas Rollgard är en av branschens mest erfarna jurister, med bakgrund på bland annat Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och som chefsjurist vid Fastighetsmäklarförbundet FMF.
Cecilia Beck-Friis
Bransch, Medlem
22 april 2021
För en tid sedan kom nyheten att Hemnet ska börsnoteras. Anders Edmark, Mäklarsamfundets styrelseordförande, kommenterade det så här: ”Mäklarsamfundet har varit en del av Hemnets resa från allra första början och vi ser fram emot att fortsätta vårt nära partnerskap och skapa värde för den svenska bostads¬marknaden tillsammans med Hemnet i bolagets nästa viktiga steg." Här delar Hemnets VD Cecilia Beck-Friis med sig av några reflektioner inför den stundande noteringen.
Mathilda Karlsson
Bransch
22 april 2021
Fastighetsbyrån i Växjö har i flera år använt FEI och Högskolan Västs uppdragsutbildning till fastighetsmäklare för att rekrytera och utveckla nya medarbetare. Nu är de som studerar en naturlig del av företagets dagliga verksamhet och ett sätt för företaget att växa.

– Vi anställer i snitt två nya personer i halvåret som får gå utbildningen till fastighetsmäklare, de är med i gänget från start och ger varandra stöd under studietiden. Som företag är vi noga när vi väljer nya medarbetare och tänker långsiktigt, de ska passa in i vår kultur, kunna genomföra mäklarstudierna och ha förutsättningar att bli en bra mäklare, säger Mathilda Karlsson, franchisetagare och kontorschef på Fastighetsbyrån Växjö.
Småhusboomen fortsätter resten av våren
Bransch
8 april 2021
Mäklarsamfundets medlemmar tror på en fortsatt stark bostadsmarknad under årets andra kvartal. Framför allt gäller det villamarknaden. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.