Dags att slå larm

Lättare sagt än gjort för unga vuxna att skaffa egen lya.

Det har blivit mer besvärligt för unga vuxna att skaffa bostad. Bristen på små hyresbostäder ökar intresset för bostadsrätter. I snitt krävs 180 000 kronor i kontantinsats (15 procent) för en etta. Variationerna i landet är stora. I Stockholms kommun behövs 280 000 kronor jämfört med 42 000 kronor i Västernorrland. Behovet av besparingar ökar. I fjol räckte det med 72 000 kronor i kontantinsats i Kronoberg men i år behövs det i snitt 116 000 kronor, en ökning med 61 procent. Nästan 80 procent av landets mäklare bedömer att familj eller släkt hjälper unga vuxna med handpenningen. Unga vuxnas eget sparande är den minst vanliga sättet att finansiera kontantinsatsen.

Av flera olika faktorer så bedöms bolånetaket ha störst påverkan på unga vuxnas möjligheter att köpa bostad och allra tydligast märks detta i län där snittpriserna är lägre, som till exempel Blekinge, Halland och Jämtland. Detta är uppgifter som presenteras av Mäklarsamfundet i dag.

– Unga vuxna kommer i kläm på bostadsmarknaden och situationen blir värre av att många saknar besparingar till kontantinsatsen. Fler behöver spara mer och ett genomtänkt bosparande ökar valfriheten. Det behövs en bättre sparkultur eftersom sparande är bästa dörröppnaren till egen bostad, säger Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet.

– Att det byggs fler bostäder är en framtidsfråga för Sverige för då skapas flyttkedjor som underlättar för unga att få bostad. Vi ser tydligt att situationen är besvärlig i hela landet och av respekt mot den generation som kommer i kläm måste denna fråga högre på den politiska dagordningen, säger Ingrid Eiken.

Faktauppgifterna i rapporten baseras på uppgifter som tagits fram av Mäklarstatistik och en medlemsundersökning som genomfördes i juni 2013 med 1 160 svar.

Läs rapporten här.

För ytterligare information:
Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, 073-380 72 12.

Fastighetsmäklare är experter som med kunskap och erfarenhet skapar trygga affärer för bostadskonsumenterna. Mäklarsamfundet samlar drygt 80 procent av landets fastighetsmäklare.

Skapad 10 juli 2018
Uppdaterad 28 mars 2023