Sökformulär

”Viktigt att nå de nya mäklarna”

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-02-25

I artikelserien ”Sverige runt” berättar vi om Mäklarsamfundets kretsar och deras arbete. Denna vecka är det dags för Stockholmskretsen. Den omfattar Stockholms län, Gotlands län och Uppsala län och har 1110 medlemmar, varav 920 registrerade fastighetsmäklare. Catharina Lager Sundberg, kretsordförande i Mäklarsamfundets Stockholmskrets, berättar att deras huvudfokus är utbildning.

Vilka är era prioriterade frågor?      
– Alla frågor som påverkar de enskildas mäklarnas vardag och villkor samt de frågor som rör anseendet för branschen. Vi träffar många mäklarkollegor i branschen och får snabbt en känsla av vad de oroar sig för, känner att de behöver mer kunskap inom eller önskar sig av Mäklarsamfundet centralt och kan då arbeta lite extra med just dessa frågor. Vi behöver också jobba mycket mer med att fånga upp de nya medlemmarna och nyexaminerade fastighetsmäklarna.

Hur jobbar ni med utbildning?
– Vi jobbar mycket med utbildning. Stockholmskretsen la tillsammans med de andra kretsarna en motion om att återinföra kravet på två utbildningstillfällen i stadgarna vid årsmötet i Åre och fick motionen antagen. Det gör ju också att vi nu måste erbjuda utbildningstillfällen. Senaste året har vi i Stockholmskretsen anordnat en rad kurser i olika ämnen och alla har varit fullsatta vilket tyder på att medlemmarna uppskattar det. Jag vill också passa på att påminna alla om att göra Mäklarsamfundets kunskapstest på webben!

Vilket är det största värdet med att engagera sig i en krets?  
– Det största värdet är att man får kontakt med andra i branschen, lär känna mäklare från andra delar i regionen och erfarenhetsutbyte. Kretsen är ett väldigt bra forum där man får möjlighet att framföra sina åsikter och önskemål i frågor som man brinner för. Det pågående strategiarbetet har visat att kretsarna behövs och framöver är det viktigt att kretsarna själva jobbar för att nå nya medlemmar och studenterna.

Hur samarbetar ni med andra kretsar?
– Förutom att vi har branschråd och kretsordförandemöten så hörs vi på telefon och mail och ses med jämna mellanrum för att stämma av viktiga frågor.

Vad har ni för planer för 2016? 
– Vi kommer att ha årsmöte på Gotland! Som ni säkert vet hör Gotland till Stockholmskretsen så i år passar vi på att åka dit och umgås med våra gotländska medlemmar. Förutom det har vi samma planer som vanligt ungefär: ordna utbildningar i aktuella ämnen och så kanske något mingel till hösten.

Vilka utmaningar resp. möjligheter ser du för Stockholmskretsens arbete framöver?  
– Utmaningen är som alltid att attrahera nya medlemmar och få dem att bli aktiva i kretsen, men det är ju också möjligheter! Glöm ensam är stark – tillsammans är vi starkare. Välkomna till oss!

Fakta om kretsarna
Kretsarna är ideella föreningar av medlemmar i Mäklarsamfundet på lokal nivå.

Här kan du läsa mer om Mäklarsamfundets Stockholmskrets och deras aktiviteter:
http://www.maklarsamfundet.se/stockholmskretsen

Caroline Berg
Redaktör