Sökformulär

Vem bör göra överlåtelsebesiktning?

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-05-13

Just nu kännetecknas bostadsmarknaden av ett högt och i många fall osunt tempo som påverkar alla inblandade. Utifrån de samtal jag får från konsumenter som ska köpa eller sälja nu, i denna heta marknad, kan jag notera att det är viktigare än någonsin att fastighetsmäklarna gör budgivningsprocessen så transparent det bara går. Risken att vi tappar det förtroende vi i branschen vunnit genom att under många år idogt och tålmodigt ha jobbat med god information gentemot våra konsumenter, är annars stor. Tydlighet och insyn är nyckelord. Lättare sagt än gjort i en marknad som har klara drag av ett Formula 1 lopp på Nürburgring.

En annan vanlig frågeställning är vem som bör utföra överlåtelsebesiktning vid en fastighetsförsäljning. Säljaren eller köparen? Eller kanske båda två!

Överlåtelsebesiktning utförd av säljaren innan visning med möjlighet till så kallad köpargenomgång för köparen är en ganska vanligt förekommande produkt som jag får frågor om. Frågorna ställs av både köpare och säljare. Man vill diskutera om detta är bra eller dåligt? Förutsatt att besiktningsmannen har utfört sitt uppdrag väl så måste man väl tycka att det är bra. Det som blir centralt för köparen är att sätta sig in i omfattningen av den gjorda besiktningen och själv bedöma om det finns anledning att utföra ytterligare undersökningar. Det är här som förbesiktningen som produkt möter sina belackare. Man menar att risken för att köparen ska känna mer trygghet än vad han faktiskt har fog för är stor. Här finns det skäl att påpeka att oavsett om en besiktning är utförd av säljaren eller om köparen ska göra den, så är omfattningen i normala fall densamma, liksom behovet av att sätta sig in i vad som innefattas och vilka eventuella ytterligare undersökningar som är lämpliga. För säljaren finns det god anledning att förvänta sig en trygg och smidig affär med få överraskningar. Dessutom kan ju den köpare som önskar be att få göra en egen besiktning.


Så här ser statistiken ut för årets första fyra månader. Tårtbitarna representerar de kategorier som frågorna sorteras i. Att notera denna gång är att de enskilt största skillnaderna jämfört med förra kvartalet och samma tid förra året ser vi i bitarna, pris och budgivning. Inte speciellt förvånande med tanke på att flera orter i Sverige rapporterar om en överhettad bostadsmarknad. Än en gång påminns vi dock om att vårt avlånga land inte har en bostadsmarknad utan består av en rad olika marknader.

Andra rapporter talar om bostadsmarknader i ett mer sunt tempo och ibland har jag till och med hört balans. Vilket håller för hand att varje aktiv fastighetsmäklare är expert på sin egen marknad och bör värna den rollen i alla sammanhang och sträcka på ryggen.


Titti Öhrn

Kundombudsman