Sökformulär

Världens längsta bostadskö

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-10-29

Nyligen blev Stockholm Stad nominerad till Guinness Rekordbok av Folkpartiets Robert Hannah. Anledningen är den långa bostadskön.
– Det är orimligt att vi har den här bostadskön, säger Robert Hannah.


Folkpartiets bostadspolitiska talesperson Robert Hannah har nominerat Stockholm Stad till Gunniess Rekordbok på grund av stadens extremt långa bostadskö.

– Jag gjorde det av den enkla anledningen att vi befinner oss i en extrem bostadskris, säger Robert Hannah till Expressen.

Robert Hannah förklarar att i städer som Oslo, Helsingfors, Berlin, Amsterdam och Bryssel tar det max en vecka för att få en bostad och i Stockholm tar det 8,4 år.

Under 2014 var det totalt 472 086 personer i bostadskön. Enligt en årsprognos från Bostadsförmedlingen förväntas kön växa till 510 000 köande vid årets slut.

– Det är en konstant ökning, men andelen aktivt bostadssökande ökar inte. Jag tror att många ställer sig i kön som en framtida försäkring om en bostad, man ser om sitt hus, säger Marika Nordström till tidningen Hem & Hyra.

Hannah berättar till Expressen att Folkpartiet har lanserat sitt nya bostadspolitiska program och att de vill se genomgripande och långsiktiga reformer av bostadsmarknaden. 

– Det är 350 000 ungdomar som saknar egen bostad. Det är en hel generation som kastas ut i hemlöshet på grund av de lagar och regler som vi politiker har ställt upp. Därför har vi i Folkpartiet varit lite självkritiska och vi vill få till en förändring av det system vi har i dag, säger Robert Hannah.

Robert Hannah väntar nu på svar från Guinness Rekordbok om ansökan kommer gå vidare eller inte.Läs de refererade artiklarna i sin helhet

Expressen den 20 oktober:
http://www.expressen.se/nyheter/bostadskon-anmald-till-guinness-rekordbok/

Hem & Hyra den 22 september:
http://www.hemhyra.se/stockholm/stockholms-bostadsko-slar-nytt-rekord