Sökformulär

Utbudschock på Uppsalas bostadsmarknad under 2017

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-11-10 

Över 2 500 nybyggda lägenheter kommer bli klara för inflyttning nästa år, vilket är den högsta siffran på 40 år, skriver UNT i en artikel. Utbudet blir så stort att priserna för bostadsrätter kan påverkas, tror Mäklarstatistik.

Tidningen UNT har frågat 20 av de största byggföretagen i Uppsala om hur många lägenheter som beräknas bli klara under nästa år. Enligt de tillfrågade byggföretagen kommer totalt 2547 nyproducerade lägenheter stå klara under 2017. Det är markant ökning jämfört med snittet på 900 nyproducerade lägenheter per år i Uppsala det senaste decenniet.

Av de lägenheter som beräknas bli klara under 2017 är ungefär 1 200 av dem bostadsrätter. Antalet är så högt att det kan sätta avtryck på prisbilden för bostadsrätter, tror Per-Arne Sandegren från Svensk Mäklarstatistik.

Under det senaste året har det sålts ungefär 4 000 lägenheter i Uppsala och 1 200 nya lägenheter blir ett rejält tillskott, menar Per-Arne Sandegren. 

– I vanliga fall är priset per kvadratmeter högre i nyproduktion vilket skulle tala för ett ökande snittpris. Men i det här fallet handlar det om en så stor mängd bostadsrätter att marknaden kan mättas och då kan prisnivåerna hållas tillbaka, åtminstone temporärt, säger Per-Arne Sandegren.

UNT skriver att tillskottet på 2 500 lägenheter kommer ge plats åt cirka 5 000 Uppsalabor. Men eftersom byggandet varit lågt på senare tid uppgår bristen till drygt 11 000 bostäder, enligt Handelskammaren.

Läs hela artikeln på UNTs hemsida.