Sökformulär

Trädgårdsmästarens tips inför vintern

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


5 oktober 2017

Oktober är här och det är dags att höststäda och förbereda trädgården inför vintern. TrädgårdsMakeover ger tips på hur du tar hand om dina fruktträd, gräsmatta och rabatter så de klarar vintern.

1. Beskär dina stenfruktträd
Vilka träd är det du ska beskära? Jo det är bland andra avenbok, björk, lönn, hästkastanj, magnolia och valnöt som mår bra av att beskäras i september.

2. Gödsla din gräsmatta och dina andra växter
Du bör inte gödsla med ditt vanliga kväverika gödsel då gräsets tillväxt behöver stanna av innan vintern kommer. Förbered gräsmattan med höstgödsel som inte innehåller kväve utan bara förbereder gräset och dina andra växter inför vintern.

3. Vänd ner löv i rabatter och trädgårdsland
Löv kan vara skadliga för exempelvis trätrallen men de är perfekta att använda som skydd från frosten i dina rabatter. Släng därför inte alla löv utan lägg ut dem i dina rabatter och trädgårdsland.

4. Plantera dina vårlökar
Vill du ha tulpaner, krokus, påsklilja och andra vårblommande lökar i vår är det under hösten du ska plantera. Du kan plantera löken från september ända fram till tjälen sätter sig i marken. Ju tidigare är desto bättre.

5. Vänd runt jorden i komposten, samt vattna om den är torr
Att kompostera är ett bra sätt att ta tillvara på näring i både växter och matavfall men under vintern måste du ta hand om din kompost lite extra.

Lycka till!

Trädgårdsmästarna på TrädgårdsMakeover