Sökformulär

Stigande priser på bostadsrätter och ökat utbud

14 september 2017

Under augusti steg priserna på bostadsrätter med en procent medan villapriserna var oförändrade, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader steg villapriserna med en procent och priserna på bostadsrätter var oförändrade.

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med en procent sett till riket som helhet. På villamarknaden stod priserna stilla under augusti, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 september 2017. Sett till tre månader är situationen den omvända där priserna på bostadsrätter har legat stilla medan villorna ökat med en procent. Årstakten har ökat något, till 8 procent på bostadsrätter och är oförändrad på 9 procent för villor. Fritidshus visar en uppgång på 10 procent på årsbasis.

– Priserna på bostadsrätter har börjat öka igen i Stockholms centrala delar, medan de stått still i länet. Årstakten är nu +7% i centrala Stockholm medan den ligger på +5% i Stor-Stockholm. Priserna i Malmö ökar fortfarande mest med +2% i såväl de centrala delarna som i Stor-Malmö senaste månaden och med en årstakt på rekordhöga +16% respektive +18%. Göteborg placerar sig mellan Malmö och Stockholm med en årstakt på +8% för de centrala delarna och +13% för Stor-Göteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Villamarknaden har varit lugn under sommaren med små prisförändringar. Priserna i samtliga storstadsområden var oförändrade den senaste månaden och årstakten är numera något lägre än för bostadsrätter. Genomsnittspriset på de villor som såldes i Sverige under augusti var 3 Mkr, medan medelpriset i Stockholm, Göteborg och Malmö var 5,6 Mkr, 4,5 Mkr respektive 3,9 Mkr, säger Per-Arne Sandegren.

Siffror från Hemnet visar att utbudet av bostäder till salu under juli-augusti ökade markant jämfört med samma period förra året. 33 procent fler bostadsrätter ut till försäljning i hela riket jämfört med motsvarande period 2016. Och utbudet av villor ökade med 24 procent.

Även antalet försäljningar har ökat, visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Antalet bostadsrätter under juni-augusti ökade från 20.100 2016 till 23.900 i år, en ökning på +19%. Antalet sålda villor gick från 11.500 till 13.600, en ökning på +18%, avslutar Per-Arne Sandegren.

Läs pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.