Sökformulär

Stigande priser på bostadsmarknaden

2016-05-13

Under april månad steg priserna på villor med 2 procent och för bostadsrätter med 1 procent, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar prisuppgång på 3 procent för bostadsrätter och 5 procent för villor.

Den senaste månaden steg priserna på bostäder med 1 procent på bostadsrättsmarknaden och 2 procent på villamarknaden. Det visar statistik från Svenska Mäklarstatistik som släpptes idag den 13 maj. Under den senaste tremånadersperioden steg villapriserna med 5 procent och bostadsrättspriserna med 3 procent. Årstakten fortsätter vara hög. På ett år har priserna på villor stigit med 11 procent och bostadsrätter med 13 procent. Fritidshus visar en uppgång på 10 procent på årsbasis.

– Däremot har bostadsrättspriserna stannat av något i Stockholm, liksom i centrala Göteborg och Stor-Malmö. Även villapriserna i Stor-Malmö stod still under april. I övrigt registrerar vi uppgångar och fortsatt tvåsiffrig årstakt överlag. Det är speciellt intressant att bostadsrättspriserna rört sig långsamt i Stor-Stockholm eftersom ungefär 4 av 10 lägenheter som säljs i Sverige finns där, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren rapporterar om att priserna ökat markant det senaste året mätt i kronor. Priset på en svensk genomsnittsvilla har ökat med nästan 300 000 kr de senaste 12 månaderna. Ökningen för villor i Stor-Stockholm är 720 000 kr, i Stor-Göteborg 450 000 kr och i Stor-Malmö 250 000 kr. Motsvarande siffror för bostadsrätter är 400 000 kr, 280 000 kr och 170 000 kr för respektive område och genomsnittsökningen för hela riket är 280 000 kr.

På Hemnet rapporterar Staffan Tell, pressansvarig, att utbudet av nya bostäder till salu ökade under april.

– Nu går vi in i en av årets mest intensiva perioder på bostadsmarknaden. Och den tidiga sommaren kan få villautbudet att öka extra mycket eftersom många vill sälja när trädgården visar sig från sin bästa sida, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-05-13.aspx