Sökformulär

Stigande bostadspriser efter sänkt styrränta

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2017-01-19

Bostadspriserna på den norska bostadsmarknaden steg med 0,5 procent i december och under det senaste året har priserna stigit med 12,8 procent. Den norska bostadsmarknaden har därmed dragit förbi den svenska när det gäller priserna.

Under december månad steg bostadspriserna med 0,5 procent på den norska bostadsmarknaden, visar siffror från Eiendom Norge. På ett år har priserna stigit med totalt 12,8 procent. Från 2015 till 2016 steg priserna med 8,3 procent. På den svenska bostadsmarknaden har prisutvecklingen mattats av under året och nya siffror från Svensk Mäklarstatistik för hela 2016 visar att bostadspriserna steg med 7 procent på bostadsrätter och 9 procent på villor.

– Bopristillväxten förra månaden var den starkaste december-månaden sedan mätningarna startade 2003, och prisutvecklingen var ovanligt stark i hela landet. Knappt några områden har upplevt prisnedgång, vilket är ovanligt då bostadspriserna vanligtvis faller i december, säger Christian Dreyer, vd för Eiendom Norge i ett pressmeddelande.

– För 2016 slutade vi på en genomsnittlig prisuppgång på 8,3 procent, vilket är betydligt högre än vad de flesta förutspådde i början av året. Vi förväntar oss att den starka trenden fortsätter under de första månaderna 2017, säger Christian Dreyer.

Den låga styrräntan bedöms ha bidragit till de stigande bostadspriserna. I slutet av 2014 låg styrräntan på 1,5 procent och nu ligger den på 0,5 procent. Norges Bank har nu uttryckt oro för "finansiella obalanser" om den kraftiga prisutvecklingen fortsätter och har angett det som skäl till att dra upp räntebanan, skriver SvD Näringsliv. 

Läs mer om prisutvecklingen på den norska bostadsmarknaden här.

Caroline Berg
Redaktör