Sökformulär

Stark kritik mot bunkerförsäljning

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


21 september 2017

Foto: Anders Mattson, Svensk Fastighetsförmedling

Till helgen är det visning av en bunker i centrala Torsby, Värmland. Bunkern har fått stor uppmärksamhet i media och är en av de mest klickade bostadsannonserna. Men nu har bunkerförsäljningen fått kritik från säkerhetspolitiskt håll.

Bunkern, som tidigare varit ledningscentral för civilförsvaret, ligger centralt belägen i Torsby tätort. Förutom ordersal finns en pentrydel, toalett, maskincentral och två sovrum med trevåningsängar. Tomten är 2 524 m² och fastigheten har ett utgångspris på 550 000 kr.

Intresset för bunkern är stort och på Hemnet har annonsen fått nästan 45 000 besök.

– Det är ju ett jättekul objekt och spännande när du går in där med betongväggar, porttelefon, gastäta dörrar, sprängtäta instrument och mätinstrument som visar om det finns gas och sånt där. Det sätter fantasin i spel, säger ansvarig fastighetsmäklare Anders Mattson på Svensk Fastighetsförmedling.

Anders Mattson berättar för tidningen Värmlands Folkblad (VF) att intresset för visningarna varit överväldigande.

– Sen är ju frågan vad man ska göra med det om man köper det. Det är intressant, för det finns nog lika många idéer som det finns intressenter som hört av sig.

Anders Mattson förklarar att det går att bo i bunkern rent praktiskt, men att det är en industrifastighet och poängterar också att man som köpare bör stämma av med kommunen vad som är tillåtet att göra under gällande planer på fastigheten.

Kritik från Civilförsvarsförbundet
Att just privatpersoner kan köpa gamla försvarsbunkrar är något som väcker heta känslor på ett högre säkerhetspolitiskt plan. Civilförsvarsförbundets ordförande Sven Lindgren är starkt kritisk till försäljningar av bunkrar.

– Vi ska inte vara så aningslösa som vi varit tidigare och tro att det kommer vara fred i evig framtid och att vi inte behöver skyddsrum, säger Sven Lindgren till P4 Värmland.

I en artikel i SvD säger Sven Lindgren att det har blivit vanligare med bunkerförsäljningar.

– Det är väldigt mycket som brister i säkerhet sedan man avvecklade det civila försvaret. Vi är i dag otroligt sårbara jämfört med för 20 år sedan både vid en civil kris och om vi blir utsatta för ett militärt angrepp.

Lindgren efterlyser riktlinjer från regering och riksdag för att bevara bunkrar av det här slaget i offentlig ägo.

– Det är så lätt att riva ner. Nu ska man bygga upp ett nytt civilförsvar till 2020. Men vad kostar det och hur lång tid tar det? Ibland har man fört ut anläggningar på marknaden som skulle kunna användas i ett nytt civilförsvar, säger Sven Lindgren till SvD.

Se bunkerannonsen här.

Caroline Berg
Redaktör