Sökformulär

Senaste räntebeskedet - hur påverkas bostadskonsumenterna?

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-10-29

Den historiskt låga styrräntan på minus 0,35 procent ligger alltså kvar, det meddelade Riksbanken igår den 28 oktober i ett nytt räntebesked. Hur påverkas bostadsmarknaden av detta?

Beslutet att låta räntan ligga kvar på minus 0,35 procent motiveras med att den svenska konjunkturen stärks och att det finns en tydlig trend uppåt i inflationen.

”Det råder dock fortsatt osäkerhet kring styrkan i den globala konjunkturen och centralbanker i omvärlden väntas föra en expansiv penningpolitik under en ännu längre tid. Jämfört med tidigare prognos bedöms inflationen bli lite lägre 2016 och 2017 (…) En annan källa till osäkerhet är det stora antal människor som är på flykt och söker skydd i Europa. Det är dock för tidigt att bedöma vilka makroekonomiska effekter detta för med sig” skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Man får anta att gårdagens besked kommer att påverka bolåneräntorna som kommer att vara fortsatt låga, liksom sparräntorna. Rimligen kommer detta leda till en fortsatt hög prisnivå relativt sett.

”Historiskt lågt utbud, dålig rörlighet i det befintliga bostadsbeståndet och extremt låg styrränta är ingen bra kombination för bostadsmarknaden. Det blåser upp priserna. Det som dock är positivt är att man uttryckligen säger att styrräntan kommer förbli låg under längre tid – det kommer också att ge låga bolåneräntor under längre tid än vi tidigare trott. Det ger ett visst mått av långsiktighet för bostadskonsumenterna, och det vet vi att de gillar” säger Mäklarsamfundets analyschef Josefine Uppling.

I beskedet meddelades också att köpen av statsobligationer ökar ytterligare. Det har förvånat många bankekonomer.

Prognos enligt Riksbankens pressmeddelande:

  2015 kv 3 2015 kv 4 2016 kv 4 2017 kv 4 2018 kv 4
Reporänta -0,34 -0,36 (-0,39) -0,41 (-0,18) 0,12 (0,40) 0,66

(Anm. Bedömningen i den penningpolitiska rapporten i september 2015 inom parentes.)
Källa: Riksbanken

”Med den här ränteprognosen och vad den kommer att innebära i form av fortsatt låg bolåneränta är det viktigare än någonsin att ha goda marginaler. Är man förstagångsköpare har man ingen erfarenhet av att räntan bara för några år sedan var rejält mycket högre. Nu gäller det att ta höjd och exempelvis amortera under tiden räntan är så här låg” säger Josefine Uppling avslutningsvis.
_________________________________________________________________

Läs Riksbankens besked i pressmeddelande här:
http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Pressmeddelanden/2015/prm...

Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet, kommenterar i Expressen:
http://www.expressen.se/dinapengar/bostad/maklare-rakna-med-hogre-bopriser/

Läs mer om räntebeskedet här:
http://www.svd.se/riksbanken-overraskar-det-ger-laga-borantor-langre/om/...

… och se en intervju med Riksbankschef Stefan Ingves här:
http://www.svd.se/allting-kan-bli-fel-i-en-ekonomi/om/riksbankens-minusr...

Läs mer om hur räntebeskedet påverkar här:
http://www.aftonbladet.se/partnerstudio/sparasmart/article21661569.ab