Sökformulär

Så påverkades bomarknaden av amorteringskravet

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-05-13

Den 11 mars meddelande Finansinspektionen (FI) att amorteringskravet på nya bostadslån införs från och med den 1 augusti 2015. En månad efter beskedet ökade antalet nyinkomna bostadsrätter på Hemnet med hela 48 procent från en vecka till en annan. Motsvarande siffra för villor är 36 procent.

Jämfört med april 2014 har antalet nyinkomna bostadsrätter ökat med 39 procent och villor har ökat med 12 procent. Sedan november, då FI kom med sitt förslag på amortering, har antalet nyinkomna villor ökat med 54 procent och bostadsrätter med 27 procent.

Staffan Tell på Hemnet ser ett samband mellan Finansinspektionens förslag på amortering för nya bolån och utbudets utveckling.

– På senare tid har det varit väldigt mycket fokus på bostadsfrågan främst på grund av amorteringskravet, vilket triggade marknaden och fler ville avsluta sina affärer innan amorteringskravet skulle ha införts, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Det ökade utbudet under april har startat en kedjereaktion, menar Staffan Tell. När fler bostäder säljs frigörs andra, vilket skapar rörlighet. Staffan Tell poängterar att detta bara kan vara tillfälligt i och med säsongen.

– Vi närmar oss peaken på vårsäsongen som brukar vara i slutet på maj början av juni. Just nu är det många som säljer sin bostad och under förra veckan hade vi 2,6 miljoner besökare, säger Staffan Tell.

Många bedömare ser dock att peaken redan är över och att priserna och utbudet har mattats av sedan Finansinspektionen drog tillbaka sitt förslag på amorteringskrav den 23 april.

”Det fick påverkan på marknaden direkt. Både köpare och säljare har lugnat ner sig. På exempelvis Södermalm i Stockholm med många smålägenheter har färre kommit på visningarna och det har varit lite mindre hetsig budgivning”, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån, till DN.

Caroline Berg
Redaktör