Sökformulär

Rush på fritidshusmarknaden

<< Tillbaka till nyhetsbrevet

2015-04-16

Alla vill sälja när naturen står i full blom och årets gröna blad precis fötts på nytt. För många mäklare kommer så här års dessutom fritidshusförsäljningen som en extramarknad. För att försäkra sig om att du som mäklare har adekvat och aktuell information kan det vara bra att ägna lite tid hos kommunen för uppdatering av kontaktuppgifter och förändringar i kommunens riktlinjer och bestämmelser.

Många presumtiva köpare ringer just nu för att be om hjälp att upprätta checklistor på vad som är viktigt att titta på och leta efter när man köper just fritidshus. Denna grupp spekulanter är en förhoppningsfull skara som ofta hellre fördjupar sig i allt som är mysigt med att ha ett fritidshus istället för hur skicket är och vad som måste åtgärdas direkt eller kan skjutas på framtiden. Därför krävs det extra tydlighet när det gäller den information dina köpare och säljare får. Var noga med de enskilda avloppen och vattenkvalitet i brunnar. Ett avlopp ska i normala fall ha ett tillstånd. Utan tillstånd kan det faktiskt betraktas som om avlopp saknas. Många mäklare anger detta i objektbeskrivningen på ett föredömligt sätt. Även säljarna hör av sig och vill ha hjälp med att skapa goda förutsättningar för sina försäljningar. Åtgärdslistor är högvaluta så här års. Som säljare vill man veta vad som lönar sig att förbättra eller byta ut. Här har jag plockat ut några frågor och svar som hör till de vanligaste.

När på året är bäst att sälja fritidshuset?

”Det beror helt på vad du har för hus. Vet du om att du har en fantastisk trädgård så ska du troligen sälja när den är i full blom. Har du ett hus i fjällen kanske det är som bäst när snön just har lagt sig – eller börjat smälta. Ofta är det den årstid då du själv gillar ditt hus som allra bäst som också attraherar köparna mest.”

Måste bostaden vara i tipp-topp-skick när jag säljer?

”Titta lite kritiskt på ditt hus och lägg ner tid och omsorg på att göra allt det där som aldrig blivit gjort: laga det trasiga källarfönstret, byt ut det hängande toaletthandtaget eller slipa upp den slitna bänkskivan. Detta är typexempel på sådant som man lätt blir hemmablind av och faktiskt inte tänker på. Lika gott typexempel är att dessa saker är just sådant som köparna lägger märke till och därför påverkar helhetsintrycket.

Ett riktigt bra råd är att röja i skåp, förråd och uthus. Då visar du upp ett väl organiserat och fungerande hem. Det brukar ge en bra timpeng. Du tjänar ju också dubbelt på detta, dels ser du till att huset visar sig från sin bästa sida, och dels har du redan gjort halva jobbet med att bestämma vad du vill ha kvar och vad som kanske kan säljas eller återvinnas. Se till att trädgården är så fin och röjd den bara kan vara. Det är en viktig del av helheten. Att visa ett välstädat hem är en fröjd för fastighetsmäklaren men den som verkligen har att vinna på det är du som säljare.”


Titti Öhrn

Kundombudsman