Sökformulär

Risk att föreningarna måste höja avgifterna

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-11-24

Många bostadsrättsföreningar sparar för lite. Det konstaterar Swedbank efter att ha studerat över 1 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Föreningarnas låga sparande kan på sikt medföra kraftigt höjda månadsavgifter vilket påverkar hushållens boendekostnader och värdet på bostadsrätten.

Torsdagen den 17 november gick Swedbank ut med en varning att tusentals bostadsrättsföreningar i landet står inför avgiftshöjningar eftersom de "systematiskt" går med underskott och sparar för lite för framtida underhåll.

– Det är oroande att så många bostadsrättsföreningar sparar för lite. Föreningar som sparar för lite riskerar kraftiga avgiftshöjningar i framtiden. Om dessa föreningar är representativa för alla föreningar i Sverige är jag bekymrad, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom i ett pressmeddelande.

Kartläggningen är framtagen av Swedbank och Sparbankerna tillsammans med allabrf.se. Den visar att 56 procent sparar en för liten summa medan 18 procent inte sparar någonting. Endast 15 procent av alla bostadsrättsföreningar har ett tillräckligt sparande.

– Om man tar en genomsnittlig bostadsrätt på 75 kvadratmeter som exempel, behöver månadsavgiften höjas med 300–600 kronor för att täcka sparbehovet. Men nästan var femte förening sparar inget alls, och där behöver man höja med i genomsnitt 900–1 200 kronor per månad för en sådan lägenhet, säger Arturo Arques till SvD Näringsliv.

– Det är synnerligen viktigt att föreningen redovisar tydligt det verkliga slitaget så att varje befintlig medlem, köpare av en bostadsrätt, mäklare och banker kan bilda sig en uppfattning över den verkliga kostnaden och värdet på bostadsrätten. En förening som sparar under 150 kronor per kvm och år sparar för lite. Det låga sparandet kommer att leda till höjda månadsavgifter i framtiden, fortsätter Arturo Arques.

Pressmeddelande Swedbank:
https://www.swedbank.se/om-swedbank/press/pressmeddelanden/index.htm?pre...

Artikel i SvD Näringsliv:
http://www.svd.se/bostadslarm-foreningarna-maste-hoja-avgifterna/om/nari...

Caroline Berg
Redaktör