Sökformulär

Rekordstort antal anmälningar mot fastighetsmäklare under 2015

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-01-14

Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare har ökat kraftigt det senaste året och är på den högsta nivån sedan 2007, visar färsk statistik från FMI. Anmälningar mot mäklare om s.k. lockpriser är vanligast, följt av budgivningsprocessen.

Anmälningarna om lockpriser är på den högsta nivån någonsin och de har ökat med 230 procent sedan 2014, visar preliminära siffror som Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, publicerade den 8 januari.

– En av många förklaringar till detta är sannolikt den rådande bostadsmarknaden och snabb budgivning, säger Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen.

Synpunkter på priset i marknadsföringen (s.k. lockpriser) och missnöje med budgivningsprocessen står för drygt hälften av alla anmälningar till FMI. 

Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, tar den nya statistiken på stort allvar.

– Det är en larmklocka. Konsumenternas förtroende är a och o för fastighetsmäklarna. Det är av dem de får sina uppdrag, säger Ingrid Eiken till Dagens Nyheter.

Hon menar även att det nu är upp till varje mäklare att ta sig en funderare på hur man ska kunna göra fackmannamässiga bedömningar av marknadspriset vid varje given tidpunkt, skriver DN.

Flera mäklarföretag övergav begreppet ”Accepterat pris” under slutet av 2015, något som Eva Westberg tycker är positivt eftersom begreppet varit missvisande för många konsumenter.

– Det bästa vore om mäklare, utifrån sin kompetens och erfarenhet av den aktuella marknaden, i stället använder ett bedömt marknadsvärde i sin marknadsföring, säger Eva Westberg.

Med anledning av det ökade antalet anmälningar har FMI beslutat att inleda en tematisk granskning av vilka bedömningar av marknadsvärdet som ligger till grund för priset i fastighetsmäklarnas marknadsföring.

Läs Fastighetsmäklarinspektionens pressmeddelande från den 8 jan 2016 här:
http://fmi.se/rekordstort-antal-anmalningar-och-fastighetsmaklare

Artikel i Dagens Nyheter, den 11 januari 2016:
http://www.dn.se/sthlm/rekordokning-av-anmalningar-mot-maklare/

Caroline Berg
Redaktör