Sökformulär

Rekordmånga bostadsrätter till salu

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


12 oktober 2017

Utbudet av bostadsrätter har nått nya rekordnivåer. Under september ökade utbudet av bostadsrätter med 26 procent jämfört med samma månad förra året, visar siffror från Hemnet.

Efter sommaren ökar normalt utbudet av bostadsrätter till salu och i år har utbudet nått nya rekordnivåer. Antalet nytillkomna bostadsrätter under september ökade från 9 704 i fjol till 12 261 i år, vilket motsvarar 26 procent. Totalt sett fanns det nästan 22 000 bostadsrätter på Hemnet under hela september, även det är en ökning med 26 procent sedan förra året.

– Vanligtvis brukar antalet bostäder som kommer ut på marknaden i augusti vara högre än i september. I år var förhållandet det motsatta, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

På ett år har antalet nyinkomna bostadsrätter ökat mest i Gävleborgs län (+49%), Örebro län (+46%) och Norrbottens län (+39%). I de tre storstadsområdena har antalet nyinkomna bostadsrätter ökat mest i Malmö med 37 procent, följt av Stockholm med 28 procent och Göteborg med 26 procent. 

Varför ökade utbudet så mycket under september i år jämfört med tidigare år?
– Det beror sannolikt delvis på att nyproduktionen har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan kan diskussionerna om ytterligare skärpt amorteringskrav ha bidragit till en ökad aktivitet, säger Staffan Tell.

På en marknad med större utbud kan köparna vara med kräsna och ta sin tid, menar Staffan Tell.

– För säljarna gäller det att ha is i magen. Om priserna planar ut är det som säljare viktigt att ha realistiska förväntningar och förstå att affären kan ta längre tid än tidigare.

Det ökade utbudet kan bidra till en avmattning på bostadsmarknaden, men Staffan Tell tror att utvecklingen kommer vara fortsatt stabil.

– Vi har låg arbetslöshet, låga räntor och hög inflyttning till städerna vilket talar för en stabil utveckling framåt.

Den 13 oktober presenterar Svensk Mäklarstatistik nya siffror om prisutvecklingen för september.

Caroline Berg
Redaktör