Sökformulär

Rätt Bostadsrätt – liten guide för dig som ska köpa din första bostadsrätt

<< Tillbaka till Konsument


2015-02-19

Mer nu än någonsin tenderar vi att vilja identifiera oss med vårt val av bostad. Att valet i många fall blir en bostadsrätt är naturligt. Bestämmelser om bostadskooperativ kan spåras ända tillbaka till 1895 när lagen om ekonomiska föreningar kom. Detta och allt man behöver veta om bostadsformen Bostadsrätt hittar man på mängder av sajter på internet. Det är klokt att läsa på. Vad det innebär att vara bostadsrättsinnehavare. Därefter är frågan - vad passar din livsstil? Ska du välja nyproduktion eller renoverat eller kanske ett renoveringsobjekt. När du gjort det valet så kommer nästa fråga, vilken typ av förening ska man välja?

Bostadsrätter som bostadsform är i princip lika, normalt sett, rent juridiskt och ekonomiskt.

Undantag att titta närmare på är oäkta föreningar och de föreningar som fortfarande kallar sig bostadsförening. Stöter man på någon av dessa former bör man se till att skaffa sig information om vad det innebär att äga en bostad i just en sådan förening.

Men det som kan skilja sig avsevärt i alla former är ju storleken. Här vill jag påstå att storleken har betydelse. Man skulle kunna dela upp dem ungefär så här:

Liten förening. Tre till fem lägenheter. Ofta charmigt boende men det kommer sannolikt att kräva ett stort engagemang från dig. Här bör du fråga dig själv – Kan jag, och vill jag avsätta tid för ett aktivt engagemang i mitt boende?

I de flesta fall talar vi om både rent fysiskt och psykiskt.

Fem till femton lägenheter. Ganska behändig storlek, men räkna med att du får utföra en hel del styrelsearbete. Du ska också räkna med att boendet i sig för med sig en hel del sociala kontakter.

Sexton och fler. I så här pass stora föreningar är det vanligt att man har en ekonomisk förvaltare och därför behöver du som medlem inte på samma sätt räkna med att vara engagerad i det praktiska styrelsearbetet. Det är inte helt ovanligt att föreningar av denna storlek även har en teknisk förvaltare som har hand om fastighetsskötseln. Vill du engagera dig så kommer det sannolikt glatt tas emot, men vill du inte eller blir tvungen att engagera dig mindre än vad du gjort blir det inga sura miner för det. Det finns andra som kan rycka in.

Allt det här hänger naturligtvis ihop med föreningens ekonomi och på medlemmarnas vilja att driva sin förening. Därför är det viktigt att själv veta vad man vill innan valet av förening görs.

Ytterligare en typ av förening är de riktigt stora såsom HSB- och Riksbyggenföreningar.

Dessa föreningar är bildade av organisationerna som byggt husen och föreningarna är då hårt knutna till just denna organisation, t.ex. genom medlemskap. Det kan också finnas vissa inskränkningar i möjligheten för föreningarna att ändra stadgarna. Här köper ofta föreningarna totalförvaltning av organisationerna och som medlem behöver du inte alls engagera dig om du inte vill. Tryggt och bekvämt tycker en del.

När kaka söker maka är det väldigt klokt att noga titta sig omkring i och runt fastigheten för att försöka bilda sig en uppfattning om hur just den hör förening verkar vara. Det tillsammans med en kontakt med någon i styrelsen borgar för att man hittar rätt - Bostadsrätt.

Titti Öhrn
Kundombudsman