Sökformulär

Peter Eriksson ny bostadsminister – är han rätt man för jobbet?

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-06-02

När statsminister Stefan Löfven presenterade sin regeringsombildning den 25 maj stod det klart att Peter Eriksson (MP) är ny bostadsminister. Han är en erfaren politiker med bakgrund som bland annat språkrör i Miljöpartiet, och som EU-parlamentariker. Är han rätt man för jobbet? Det frågar sig Mäklarsamfundets analyschef Josefine Uppling.

Givet att Miljöpartiet nu fått fortsatt förtroende att ansvara för bostadsfrågorna är Peter Eriksson ett bra val. Han har en lång och gedigen politisk erfarenhet, från såväl kommunpolitiken och den nationella politiken som nu senast från EU-politiken. Det är en bra grund att stå på när man ska ge sig på ett av våra mest komplexa politikområden – bostadspolitiken. Själva bostadspolitiken är dock ny för Eriksson, och där ligger också den stora utmaningen. Det är halvvägs i mandatperioden, och nu gäller det för Peter Eriksson att snabbt sätta sig in i frågorna, bygga relationer till branschen och lotsa de blocköverskridande bostadssamtalen vidare.

Just dialog och relationsbyggande verkar glädjande vara något Eriksson fokuserar på. Redan igår, den 1 juni, hade han möte med flera tunga namn från bygg- och fastighetsbranschen.

”Branschen måste få möjlighet att komma in och ha synpunkter. Det är jag som är ny i det här, så att jag behöver lyssna till branschen för att förstå frågorna bättre och kunna ta de beslut som är nödvändiga”, sa Peter Eriksson till Dagens Industri i samband med mötet.

Rent realistiskt går det kanske inte att åstadkomma några omvälvande reformer på bara två år, men det är positivt att Peter Eriksson redan vid presskonferensen då det blev känt att han blev bostadsminister nämnde de blocköverskridande bostadssamtalen som pågår samt kommunernas roll.

”Jag har inte hunnit träffa oppositionen ännu, men det kommer vi att göra inom den närmaste tiden. Jag hoppas att vi ska ha en överenskommelse före midsommar”, sa Eriksson vidare i Dagens Industri.

Mäklarsamfundet instämmer i många av de medskick byggbranschen gett den nya bostadsministern – det är nu helt avgörande att oppositionen och regeringen försöker komma överens – det är bara då det går att skapa långsiktiga förutsättningar för en fungerande bostadsmarknad. Det gäller att ta ett helhetsgrepp; såväl skattefrågor som regelförändringar, hyressättning och kommunernas bostadsförsörjningsansvar måste in under luppen.

Svaret på frågan om Peter Eriksson är rätt man för jobbet är alltså ja (givet förutsättningarna.)

Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet
___________________________________________________

Kort om Peter Eriksson
  • Född 1958 i Tranås.
  • Riksdagsledamot för Miljöpartiet 1994–1998 och 2002–2014, kommunalråd i Kalix kommun 1999–2004 och ledamot av Europaparlamentet 2014–2016.
  • Mellan år 2002-2011 var han, tillsammans med Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet