Sökformulär

”Omsättningen är väldigt hög”

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-01-28

Högt tempo, stigande priser och lågt utbud är ord som kan komma att beskriva situationen på bostadsmarknaden även under 2016. Siffror från Hemnet visar att utbudet under årets första veckor är lägre än under samma period 2015.

Under de första veckorna 2015 fanns det i genomsnitt 7 900 villor till salu och nu visar statistik från Hemnet att utbudet har minskat med 27 procent de första veckorna 2016.

– Det är historiskt låga siffror som vi ser. Utbudet är speciellt lågt på villamarknaden och det beror på att det är där inlåsningseffekterna märks tydligast. Många äldre har inte råd att flytta och bor då kvar, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

På bostadsrättsmarknaden ser trenden inte lika dyster ut. Antalet bostadsrätter har ökat med 6 procent under de första veckorna 2016 jämfört med samma period under 2015.

– Under 2015 har vi sett en trend att det kommer ut mycket bostadsrätter men att omsättningen är väldigt hög, vilket gör att utbudet upplevs som lågt. I genomsnitt tar det två veckor att sälja en bostad. Men i Stockholms innerstad kan en bostad säljas på en dag, säger Staffan Tell.

Det låga utbudet på bostadsmarknaden bekräftas även av 84 procent av fastighetsmäklarna som förmedlar villor och 78 procent av mäklarna som förmedlar bostadsrätter, visar Mäklarsamfundets senaste nummer av Mäklarinsikt. Mäklarna bedömer även att utbudet kommer förbli oförändrat under årets första månader, januari till och med mars. 

– Vi kommer fortsätta se färre objekt ute på marknaden under 2016 och jag tror det kommer vara ett år med lågt utbud och snabba affärer. Det finns lite som talar för att något skulle ändra på det, säger Staffan Tell.

Caroline Berg
Redaktör