Sökformulär

Ökat utbud av bostadsrätter

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-05-04

I slutet av april ökade utbudet av bostadsrätter som läggs ut till försäljning rejält på Hemnet. Orsaken till ökningen kan, enligt Di, vara amorteringskravet som börjar gälla om mindre än en månad.

Efter över ett och ett halvt års diskussion om hur amorteringskravet skulle se ut presenterade till slut Finansinspektionen det slutgiltiga kravet vid en presskonferens den 20 april. I samma veva noterade Hemnet en kraftig ökning av inkomna bostadsrätter på sajten. Under vecka 16 uppmättes 2 800 nyinkomna bostadsrätter, vilket är den högsta siffran under den aktuella veckan sedan Hemnet inledde sina mätningar för åtta år sedan.

Enligt flera bedömare som Di talat med så är huvudförklaringen till uppgången det nya amorteringskravet som införs om mindre än en månad.

– Vi ser en jätteökning av intresset att få en affär gjord innan amorteringskravet införs. Det är väldigt många som är stressade nu, både köpare och säljare, säger Erik Wikander, vd på Mäklarhuset, till Di.

Peter Yllmark, vd på ERA, tror även han att amorteringskravet kan vara orsaken till det ökade utbudet.

– De senaste två veckorna har vi sett en tydlig förändring. Det är framförallt många små lägenheter som kommer ut och skälet är med all sannolikhet amorteringskravet, säger han till Di.

I samband med rekordsiffran av nyinkomna bostadsrätter på Hemnet, slog även sajten ett nytt besöksrekord.

– Det tyder också på att vi har en väldigt het marknad just nu, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet till Di. 

Läs artikeln från Di här:
http://www.di.se/artiklar/2016/4/27/ny-rusning-pa-bomarknaden/

Caroline Berg
Redaktör