Sökformulär

Oförändrade priser på bostadsrätter

15 maj 2017

Efter några månader av prisuppgångar på bostadsmarknaden stannade prisökningen av på bostadsrättsmarknaden under april, medan priserna på villor ökade med 1 procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under april stod priserna på bostadsrätter still och villapriserna ökade med 1 procent sett till riket som helhet, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 15 maj 2017. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med 3 procent på bostadsrätter och 5 procent på villor. Årstakten ligger på 7 procent på bostadsrätter och 9 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättspriserna uppvisar en blandad bild. I Stockholm har priserna stannat av något men centrala delarnas medelpriser är nu stadigt över 90 000 kr/kvm, där Vasastan-Norrmalm toppar med över 100 000 kr/kvm. Årstakten ligger nu på +6% i centrala delarna och +5% i Stor-Stockholm. Göteborg fortsätter uppåt, där såväl de centrala delarna som storstadsregionen har en årstakt på +10%. Även Malmöområdet fortsätter uppåt och med de högsta årstakterna på +17% för de centrala delarna och +18% för storstadsregionen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Villapriserna fortsatte uppåt i samtliga storstadsregioner under april. Årstakten är högst i Göteborgs- och Malmöområdet med +10% medan villorna i Stor-Stockholm ökat +5% de sista 12 månaderna. Medelpriset för en villa i Sverige var under april 3,2 miljoner kronor. Räknat på medelpriset och årsökningstakten har den genomsnittliga villan ökat med 287 000 kronor i värde de senaste 12 månaderna, säger Per-Arne Sandegren.

Statistik från Hemnet visar att antalet bostadsrätter som kom ut på marknaden under april var 23 procent lägre jämfört med motsvarande period förra året.

– Skillnaden beror sannolikt på att amorteringskravet som infördes i juni 2016 fick många att vilja sälja sin bostad under förra våren, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Läs pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.