Sökformulär

Press/Opinion

Lockpriser leder inte till högre slutpriser

7 december 2017

Införandet av accepterat pris ledde till 15 procent högre utgångspriser, lockpriser påverkar inte försäljningstiden och lockpriser leder inte till högre slutpriser. Det är några av de forskningsresultat som nationalekonomen Anders Österling presenterade under ett SNS-seminarium i veckan. Mäklarsamfundets Joakim Lusensky var på plats och klargjorde Mäklarsamfundets inställning i lockprisdebatten.

Läs mer


Trots stark kritik – ja till skärpt amorteringskrav

30 november 2017

På en presskonferens idag meddelade Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) att regeringen säger ja till ett skärpt amorteringskrav. Beskedet var väntat, men det gör det inte mindre olyckligt i ett osäkert marknadsläge där det mesta dessutom tyder på att de effekter som Finansinspektionen vill åstadkomma med sitt förslag redan är här.

Läs mer


Skärpt amorteringskrav sätter regeringen i svår sits

16 november 2017

I måndags blev det klart att Finansinspektionen går vidare med en skärpning av amorteringskravet. Nu ligger bollen hos regeringen, som enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ska besluta sig skyndsamt. Mäklarsamfundet var innan dess ute och uppmanade FI att tänka om och fick när beskedet kom kommentera i flera medier.

Läs mer


Nytt förslag: Slopa ränteavdrag för nya bolån

9 november 2017

I början av veckan lanserade Ronny Norén, docent i nationalekonomi vid Umeå universitet, ett nytt förslag för att hantera ränteavdragen. Noréns förslag låter enkelt. Slopa ränteavdragen, men bara för nya bolånetagare. Visst, det kanske låter enkelt, men kommer det att lösa problemen på bostadsmarknaden? Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet, resonerar kring docentens förslag.

Läs mer


Finansinspektionens mandat kan förtydligas

2 november 2017

Vi har löpande här i nyhetsbrevet rapporterat om turerna kring det skärpta amorteringskravet. Just nu råder osäkerhet, men motståndet är stort och det blir allt svårare för regeringen att införa förslaget. Samtidigt blev det nyligen klart att regeringen går vidare med att utöka Finansinspektionens mandat att vidta åtgärder för att värna den finansiella stabiliteten.

Läs mer


Inlåsningens pris

2 november 2017

Hur svårt är det att byta mellan hyrt och ägt boende? Vad betyder rörligheten, eller snarare bristen på rörlighet, för bostadsmarknaden? Det har hyresgästföreningen och Mäklarsamfundet skrivit en rapport om. Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, Love Börjesson, analytiker på Hyresgästföreningen och Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen, diskuterar rörligheten på bostadsmarknaden.

Se samtalet här


Vart är bostadsmarknaden på väg?

26 oktober 2017

I förra veckan deltog Joakim Lusensky, Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef, i ett samtal om bostadsmarknaden tillsammans med Per-Martin Eriksson, VD Veidekke Bostad och Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke. Varför ser den ut som den gör? Är det en inbromsning vi ser? Hur kommer prisutvecklingen att se ut?

Se samtalet här


Skärpt amorteringskrav – slutstriden närmar sig

19 oktober 2017

Allt tyder på att striden om ett skärpt amorteringskrav nu går in i sin slutfas. Kritiken mot förslaget har varit massiv, och Mäklarsamfundet var snabbt ute med att peka på förslagets potentiellt förödande konsekvenser för förstagångsköpare, unga vuxna och arbetsmarknaden i våra tillväxtregioner.

Läs mer


Bostadsbubblan – finns den?

12 oktober 2017

Mörka orosmoln, hotande kriser och framtida problem är tacksamma ämnen för medierna att uppmärksamma. De senaste årens historiskt höga prisutvecklingstakt på bostäder har lett till ett intensivt intresse för bopriserna. Alla tecken ska tolkas. Mäklarsamfundets analyschef Joakim Lusensky gör sin tolkning av mediernas rapportering och svarar på den eviga frågan – har vi en bostadsbubbla?

Läs mer


Allt fler kräver centralt bostadsrättsregister

5 oktober 2017

Förra veckan skrev Bankföreningens vd Hans Lindberg på DN Debatt bland annat om behovet av ett centralt bostadsrättsregister. Mäklarsamfundet välkomnar att ännu en tung instans ställer sig bakom kravet på ett centralt, statligt förvaltat bostadsrättsregister.

Läs mer


Inlåst bostadsmarknad hindrar utbildning, jobb och tillväxt

5 oktober 2017

En ny undersökning från Mäklarsamfundet och Hyresgästföreningen visar tydliga inlåsningseffekter i både det ägda och hyrda boendet. Inlåsningens pris är inställda flyttlass, ej påbörjade utbildningar och missade arbetstillfällen som får konsekvenser för både individ och samhällsekonomi. Var fjärde bostadskonsument upplever sig hindrad att flytta till annan ort för jobb eller studier.

Läs mer


Mäklarna tror på oförändrade priser och fortsatt lågt utbud

17 augusti 2017

Priserna på småhus och bostadsrätter står still under juli-september och lågt utbud kommer att påverka bostadsmarknaden mest. Den bedömningen gör Sveriges fastighetsmäklare, visar Mäklarinsikt, en återkommande medlemsundersökning från Mäklarsamfundet.

Läs mer


Allt du behöver veta om vårpropositionen

27 april 2017

Förra veckan presenterade regeringen sin vårproposition. Här reder Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken Holmgren ut det viktigaste för mäklarna att ha koll på.

Läs mer


Mäklarsamfundet om bolånerapporten i SvD

12 april 2017

Förra veckan kom Finansinspektionen med sin årliga bolånerapport, där de konstaterar att amorteringskravet har fått önskad effekt. Mäklarsamfundet var snabba med att kommentera rapporten och ge vår syn på saken. Snabbare ändå var Svenska Dagbladet som hann ringa oss och be om en kommentar redan innan vi hann kontakta media.

Läs kommentarerna här


Tuffa frågor för bostadsministern

30 mars 2017

Den 25 mars var bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) gäst i Ekots lördagsintervju. Lördagsintervjun har rykte om sig att vara en av de tuffare intervjusituationerna som finns i svensk media. Vilka svar på bostadsmarknadens ödesfrågor levererade då det ansvariga statsrådet? Inte särskilt många, tvingas vi tyvärr konstatera.

Läs mer och lyssna på intervjun här


Fastighetsmäklare: Början av 2017 präglas av fortsatt lågt utbud

2017-02-02

83 procent av fastighetsmäklarna som förmedlar småhus uppger att det låga utbudet påverkar bostadsmarknaden mest just nu. Hela 89 procent av fastighetsmäklarna bedömer att bostadsbristen kommer få fortsatt stor påverkan under 2017, det visar en ny medlemsundersökning från Mäklarsamfundet.

Läs mer


Mäklarsamfundet medlemmar i Bofrämjandet

2017-02-02

Mäklarsamfundet har blivit medlemmar i Bofrämjandet, en partipolitiskt oberoende organisation som verkar för en fungerande bostadsmarknad. Bofrämjandet arrangerar bl a bostadspolitiska seminarier två gånger om året, som Mäklarsamfundets medlemmar nu bjuds in till. Bland de övriga medlemmarna finns de största byggbolagen och dess leverantörer.

– Bofrämjandet verkar i linje med Mäklarsamfundets vision om att människor i högre utsträckning ska kunna flytta när de vill och behöver, det känns därför rätt och bra att vi nu blivit medlemmar, säger Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet.

Läs mer om Bofrämjandet


Ökat intresse för nyproduktion riskerar bromsas av bankerna

2016-10-27

Intresset för att köpa nyproduktion har ökat jämfört med för ett år sedan, bedömer 42 procent av de fastighetsmäklare som deltagit i undersökningen Mäklarinsikt som presenterades nyligen. Samtidigt säger en femtedel av de tillfrågade fastighetsmäklarna att deras kunder aldrig ges undantag från amortering av banken när de tar bolån vid köp av nyproduktion - trots att de nya amorteringsreglerna uttryckligen medger det.

Läs mer


Litet utbud, räntenivån och restriktiva utlåningsregler påverkar den nordiska bostadsmarknaden

2016-09-29

Räntenivån har stor påverkan på bostadsmarknaderna i Sverige, Norge och Danmark, uppger fastighetsmäklare från respektive land. Det visar undersökningen Nordic Housing Insight för det tredje kvartalet 2016.

Läs mer


Mäklarsamfundet i Almedalen

2016-06-30

Nästa vecka åker Mäklarsamfundet till Almedalen för att ta del av den aktuella bostadsdebatten och medverka i en rad seminarier.
– Det är roligt att fastighetsmäklarnas perspektiv efterfrågas i allt större utsträckning, det är ju den yrkesgrupp som träffar flest bostadskonsumenter och därför har bäst koll på bostadsmarknaden ur ett konsumentperspektiv, säger Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet.

Läs mer


Mäklarsamfundet kommenterar vårbudgeten 2016

2016-04-21

I förra veckan lämnade regeringen sin ekonomiska vårproposition till riksdagen. Temat för budgeten är "Samhällsbygget – ansvar, trygghet och utveckling". Trots den akuta bostadsbristen saknas många konkreta förslag och öronmärkta medel för att förbättra bostadsmarknaden, skriver Mäklarsamfundet.

Läs mer


FI:s skuldkvotstak – en bromskloss på bostadsmarknaden

2016-04-07

För att minska hushållens höga skuldsättning ska Finansinspektionen (FI) nu ta fram ett förslag på ett skuldkvotstak. Mäklarsamfundets analyschef Josefine Uppling säger till SvD att förslaget "tveklöst kommer att bli en bromskloss på bostadsmarknaden".

Läs artikeln här


Hög efterfrågan på bostäder i Norden

2016-03-23

Stark tro på stigande priser, ökat utbud och ökad efterfrågan på den norska bostadsmarknaden. I Danmark och Sverige bedöms utvecklingen bli mer stabil, visar årets första Nordic Housing Insight. I samtliga länder bedöms räntan och media ha stor påverkan på bostadsmarknaden.

Läs mer


"Fokusera på rörligheten i det befintliga beståndet"

2016-03-10

I morgon är det dags för regeringens andra blocköverskridande bostadssamtal med Vänsterpartiet och Alliansen. ”Fokusera på att få igång rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet” skriver Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling.

Läs mer


Optimismen avtar och oron ökar

2016-01-28

Räntan och lågt utbud är de faktorer som påverkar bostadsmarknaden mest, menar landets fastighetsmäklare. En stabilisering avseende pris och utbud väntas samtidigt som efterfrågan bedöms öka. Försiktighet och oro i konsumentledet seglar upp som en allt tyngre påverkansfaktor på bostadsmarknaden, visar rapporten Mäklarinsikt för första kvartalet 2016.

Läs mer


Det kommer påverka bostadsmarknaden under 2016

2016-01-14

Inför 2016 bedömer över 70 procent av mäklarna att ökade krav för kontantinsats för bolån, ränteläget och amorteringskravet är de faktorer som kommer att påverka bostadsmarknaden mest under året. Det visar fastighetsmäklarnas första prognos för utvecklingen på bostadsmarknaden.

Läs mer


Replik till FI: Ni skapar oro hos bostadskonsumenterna!

2015-11-12

I en debattartikel i Dagens Nyheter i förra veckan gjorde Finansinspektionens nytillträdde generaldirektör ett utspel där han menade att det utöver amorteringskrav även behövs ett skuldkvotstak för att komma till rätta med hushållens höga belåningsgrad. Detta är inte rätt väg att gå, svarade Ingrid Eiken och Josefine Uppling i en replik.

Läs mer


Risk för stora förändringar oroar

2015-11-12

Bristen på bostäder påverkar marknaden mest, fortsatt prisökning och ökad efterfrågan väntas och störst oro hos barnfamiljer för ändrade spelregler på marknaden är den sammanfattande bilden av utvecklingen på bostadsmarknaden enligt Sveriges fastighetsmäklare, det visar rapporten Mäklarinsikt. Mäklarsamfundets analyschef Josefine Uppling kommenterar.

Läs mer och se inslaget


Höstbudget coming up och reformförslag för bomarknaden

2015-09-03

Den 21 september är det dags för höstbudget, men redan nu har regeringen annonserat förändringar på skatteområdet. Folkpartiet och Centerpartiet har tagit några kliv framåt när det kommer till konkreta reformförslag för bostadsmarknaden, flyttskatt och förändringar i ränteavdraget.

Läs om senaste nytt i bostadspolitiken här!


Rekordlågt ränteläge påverkar bostadsmarknaden allt mer

2015-08-20

Den rekordlåga räntan har stor påverkan på bostadsmarknaden, uppger en majoritet av mäklarna i senaste Mäklarinsikt. Räntan har nu gått om det låga utbudet i listan över påverkansfaktorer.

Läs mer


Missa inte Mäklarsamfundet i Almedalen!

2015-06-25

Den 1 juli anordnar Mäklarsamfundet ett seminarium i Almedalen med titeln ”Svenska luftslott – Om äldres valmöjligheter på bostadsmarknaden”. Seminariet är öppet för alla. Vi ses där!

Gå till inbjudan


Du vet väl att…

2015-06-25

… Mäklarsamfundet kontinuerligt samlar och följer upp skillnaden mellan ut- och slutpris för både villor och bostadsrätter.

… senaste Nordic Housing Insight är ute nu. Fastighetsmäklare från Sverige, Norge och Danmark har gjort prognoser över hur bostadsmarknaden kommer utvecklas under det andra kvartalet.

Läs mer


Möte med ministern

2015-06-11

I går träffade Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken och chefsjurist Jonas Anderberg finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP). Mötet var ett resultat av debatten som pågått under våren om ”lockpriser” och ”fejkad budgivning”, samt den fråga riksdagsledamot Robert Hannah (FP) ställde till Per Bolund i riksdagen, efter att ha medverkat i Mäklarsamfundets BostadsForum.

Läs mer


Mäklarsamfundet medverkade på Tillväxtdagarna i Örebro

2015-06-11

Den 20-21 maj medverkade Mäklarsamfundet på den regionala tillväxtkonferensen Tillväxtdagarna i Örebro. Teman var bostadsbyggande, infrastruktur och arbetsmarknad i skuggan av de globala skiften vi står inför med en allt mer digital, urban och global värld.

Läs mer


100 procent BostadsForum

2015-05-28

Vi har samlat allt om årets BostadsForum på Mäklarsamfundets hemsida. Där hittar du bland annat pressmeddelande, intervjuer, föreläsningar, presentationer och bilder.

Klicka här


Breddad lockprisdebatt på BostadsForum

2015-05-13

”Prissättning på en bostadsmarknad i kris” var temat när Mäklarsamfundet och KTH anordnade sitt årliga BostadsForum den 5 maj. Syftet var att bredda debatten om lockpriser som seglat upp under våren. Omkring hundra personer, fastighetsmäklare och andra intresserade av bostadsmarknaden, kom till seminariet.

Läs mer


Ökat tempo på bostadsmarknaden

2015-04-29

En bostad säljs på 2-5 veckor och det blir allt vanligare att bostaden säljs innan den utannonserade visningen. Samtidigt fortsätter det låga utbudet att bedömas som den tyngsta påverkansfaktorn på bostadsmarknaden, visar undersökningen Mäklarinsikt.

Läs mer


Regeringens vårbudget: Så påverkas bostadsmarknaden

2015-04-16

Lägre ROT-avdrag och statliga subventioner på byggande av hyresrätter - igår presenterade regeringen vårbudgetpropositionen. Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Josefine Uppling kommenterar de delar som påverkar bostadsmarknaden.

Läs mer


Du vet väl att…

2015-04-01

… Mäklarsamfundet ska ha ett BostadsForum den 5 maj på KTH i Stockholm. Temat blir prissättning på en bostadsmarknad i obalans.

… våra medlemmar har gjort en prognos över hur bostadsmarknaden kommer utvecklas de närmaste månaderna. Resultaten presenteras i nästa Mäklarinsikt, håll utkik!

Läs mer


Svensk bostadspolitik – alla onda cirklars moder?

2015-03-05

Svensk bostadspolitik fungerar inte. Kan marknadshyror, mer byggbar mark och lägre räntor bryta den onda cirkeln? Josefine Uppling förklarar problemen med svensk bostadspolitik.

Läs mer


Bostadsmarknaden i Norden

2015-03-05

Det låga utbudet håller sitt järngrepp om den svenska bostadsmarknaden medan arbetsmarknaden har stor påverkan i Norge och Danmark, visar årets första upplaga av Nordic Housing Insight.

Läs mer


Lågt utbud och media påverkar mest

2015-01-22

Bostadsmarknaden påverkas av det låga utbudet och medias rapportering uppger mäklarna i Mäklarsamfundets senaste Mäklarinsikt. Utbudet och priserna bedöms bli oförändrade, men efterfrågan bedöms fortsätta öka under årets första månader.

Läs mer


Så börjar bostadsåret 2015

2015-01-22

Bankerna väntas få en betydande påverkan på bostadsmarknaden under 2015, visar Mäklarinsikt Special. Amorteringskrav och ökade krav på kontantinsats kommer att få stor påverkan på marknaden svarar en majoritet av fastighetsmäklarna.

Läs mer