Sökformulär

Ny sajt sätter betyg på bostadsrättsföreningars ekonomi

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-10-01

Vid köp av en bostadsrätt är det bra att sätta sig in i föreningens ekonomi, men hur tolkar man årsredovisningen? Tre studenter från KTH har utvecklat sajten borank.se där bostadskonsumenter lättare ska få hjälp att granska bostadsrättsföreningars ekonomi.

– Vi vill skapa en transparent bostadsmarknad. Många bostadsköpare har för lite kunskap om hur föreningens ekonomi ser ut när de är med i en budgivningsprocess, säger studenten Johan Lorenzen vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) som utvecklat tjänsten tillsammans med Manne Larsson och Robin Lundberg, till Dagens Industri.

Betyget A, B eller C
Idén till sajten uppstod när Manne Larsson köpte en bostadsrätt i en ekonomiskt instabil förening. Efter att ha försökt sätta sig in och analysera flera årsredovisningar från olika bostadsrättsföreningar insåg han behovet av en tjänst där man som konsument enkelt kan få hjälp med analysen.

I mitten av september lanserades en betaversion av sajten borank.se. På hemsidan betygsätts bostadsrättsföreningarna med hjälp av en algoritm som är ett resultat av forskning på KTH. Betyget som föreningen kan få är antingen ett grönt ”A”, ett gult ”B” eller ett rött ”C”. För kostnaden 49 kronor kan man få en utökad analys.

Bostadsköparens ansvar
Mäklarsamfundet välkomnar den nya tjänsten och menar att det är bra för konsumenterna att det finns tjänster som underlättar och förtydligar information vid bostadsköp.

– Fastighetsmäklaren har en skyldighet att i sina objektbeskrivningar ha med det som kallas en mäklarbild. Det handlar om information om bostadsrättsförmedlingen. Men att bedöma informationen, det är ett ansvar som faller på den tilltänkte köparen, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet till Svt.

Sajten har konkurrens
I augusti startade sajten allabrf.se som även den erbjuder information om bostadsrättsföreningar. Samtidigt som borank.se lanserades släppte allabrf.se ett ratingsystem som betygsätter föreningarnas ekonomi. Allabrf.se använder sig av betygsskalan AAA till C. 

Caroline Berg
Redaktör