Sökformulär

Mäklarsamfundet om bolånerapporten i SvD

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


12 april 2017

Förra veckan kom Finansinspektionen med sin årliga bolånerapport. Årets rapport tittade särskilt på amorteringskravets effekter. Kanske inte helt oväntat konstaterade man att amorteringskravet har fått önskad effekt. Mäklarsamfundet var snabba med att kommentera rapporten och ge vår syn på saken. Snabbare ändå var Svenska Dagbladet som hann ringa oss och be om en kommentar redan innan vi hann kontakta media. (Artikeln publicerades den 7 april i SvD Näringslivs papperstidning.)

Vårt budskap är tydligt. En sund amorteringskultur är välkommet, men åtgärder som gör det ännu svårare att låna till sitt bostadsköp är inte rätt väg att gå. Vi ser risker med det både ur konsument- och systemperspektiv, men framför allt är det att lägga skulden för bostadsbristen på bostadskonsumenterna, och det är inte rättvist! Konsumenterna är hårt drabbade av bristen på bostäder och det är politikernas ansvar att skapa förutsättningar för en bostadsmarknad i balans. Utan att förringa farorna med allt för högt skuldsatta hushåll – det är hög tid att fokusera på grundorsakerna till problemen på svensk bostadsmarknad. De stavas bostadsbrist, för låg byggtakt, låg rörlighet och stelbenta regler t.ex. för uthyrning. Inte skuldsättning, som snarare är symptom än orsak. 

Visst är det roligt att när en av våra mest systemviktiga myndigheter släpper sin hittills viktigaste rapport i år, då väljer alltså media att först av alla kontakta oss på Mäklarsamfundet för en kommentar. Det gläder vi oss för, eftersom det är vårt uppdrag att företräda fastighetsmäklarnas röst i samhällsdebatten. Fastighetsmäklarnas perspektiv börjar få det utrymme det förtjänar. Lärdomen vi tar med oss är att långsiktigt, tydligt och målmedvetet kommunikationsarbete ger resultat. Trägen vinner!

I dagarna lämnade också Mäklarsamfundet sitt yttrande på Finansdepartementets promemoria ”Ytterligare verktyg för makrotillsyn” som föreslår att Finansinspektionen får utökat mandat att utveckla och föreslå åtgärder för att värna den finansiella stabiliteten och dämpa hushållens skuldsättning. Vi ser risker och problem med flera delar i det förslaget. Läs Mäklarsamfundets remissvar här.

Räkna med att ni hör mer från Mäklarsamfundet i den frågan, både i våra egna kanaler och i medierna. Till sist hoppas jag att alla får möjlighet till lite vila och vårvärme till helgen som kommer.

Glad påsk,

Ingrid Eiken Holmgren
VD Mäklarsamfundet