Sökformulär

Mäklarnas vanligaste frågor om BoPriskoll?

<< Tillbaka till nyhetsbrev


6 september 2018

BoPriskoll, Mäklarsamfundets och Värderingsdatas tjänst för trygg och tydlig prissättning, har snabbt blivit ett verktyg som många mäklare använder sig av. I dagsläget är drygt 1 600 kontor över hela landet anslutna till tjänsten. I takt med att användningen ökar dyker det också upp frågor om tjänsten. Här har vi samlat de tre vanligaste frågorna just nu.

Vilka urvalskriterier används?
Många frågar om hur urvalet görs för att få fram tidigare försäljningar i BoPriskoll. För småhus söks alla jämförelseobjekt som ligger inom 3000 meter och som sålts inom 18 månader. Därefter rankas objekten utifrån hur gammalt köpet är, avståndet till det objekt som en BoPriskoll görs på samt hur lika beskaffenheter jämförelseobjekten har med det objekt som ska BoPriskollas. Det kan handla om bebyggelsetyp, taxeringsvärde, boarea och ålder. Om inte 10 objekt hittas så utökas sökområdet med 3000 meter. Sökområdet ökar med 3000 meter ytterligare till dess att 10 objekt hittats. Varje gång området utökas så rankas jämförelseobjekten på nytt.

För bostadsrätter söks alla jämförelseobjekt som ligger inom 3000 meter, som sålts inom 18 månader och som har en boarea +-20 % av det objekt som en BoPriskoll görs på. Därefter rankas jämförelseobjekten baserat på hur gammalt köpet är, avståndet till det objekt som Bopriskollas samt hur lika jämförelseobjekten är med det objekt som BoPriskollas med avseende på boarea.

Om inte 10 objekt hittas så ökas sökområdet med 3000 meter, men fortfarande inom 18 månader. Sökområdet fortsätter öka med 3000 meter tills dess att 10 objekt hittats. Varje gång området utökas så rankas jämförelseobjekten på nytt. Maximalt fem jämförelseobjekt får tillhöra samma BRF som det objekt som BoPriskollas.

För både småhus och bostadsrätter gäller att mäklaren inte kan påverka urvalet.

När kommer integrationen till mitt mäklarsystem?
BoPriskoll är idag bara några klick bort, och nås via weblogin hos Värderingsdata. Men, visst vore det ännu enklare om det fanns en integration till Mäklarsystemen? Här har vi lugnande besked till de som undrar och de som redan frågat. Vi arbetar på integrationen just nu, och även om olika mäklarsystem har kommit olika långt så ligger det inom en nära framtid för samtliga.

Varför ska jag använda BoPriskoll?
De som ännu inte riktigt kommit gång med användningen, men ändå uppmärksammat BoPriskoll, hör ibland av sig och frågar vad de vinner på att använda BoPriskoll. Det är, så klart, den viktigaste frågan av alla. Det finns inte ett svar på den frågan, utan flera. För det första, vilken mäklare vill inte skapa mervärde för kunden och stärka sitt förtroendekapital? BoPriskoll skapar tydlig kundnytta genom ökad transparens, bygger förtroende och framhäver mäklarens expertis och kännedom om den lokala bostadsmarknaden.  Det borde alla mäklare med en långsiktig strategi se värdet av. För det andra, prissättningen är det området som konsumenter har mest frågor om och känner mest oro inför. Det räcker med att titta på FMI:s anmälningsstatistik för att få det bekräftat. Vi tror att de flesta mäklare ser värdet av att vara med och skapa öppenhet och trygghet i affären, från ax till limpa. För det tredje, lockprisproblematiken har påverkat branschens anseende för mycket, för länge. Det är hög tid att vi tar tag i det. Rätt använt har BoPriskoll potentialen att, en gång för alla, ta bort den diskussionen. Mäklare, kund och hela branschen -det tjänar alla på!
Fler frågor och svar finns på www.bopriskoll.se