Sökformulär

Mäklare hjälpte flyktingar i Budapest

2015-09-17

Mäklarföretaget planerade att åka till Ungern för en kick-off men resan som var tänkt för äventyr i form av Mästarnas mästare blev en helt annan resa. 
– Vi åkte ner till Budapest och gjorde en insats, säger Pontus Kopparberg, VD för Bjurfors Stockholm.


På radio, tv, i tidningar och i sociala medier har det under de senaste veckorna rapporterats om flyktingkrisen som engagerar allt fler. Över 4 000 flyktingar och migranter korsade gränsen mellan Serbien och Ungern i lördags förra veckan. Aldrig tidigare har dagsnoteringen varit så hög, enligt uppgifter från BBC. 

Ställde in kick-off
Mäklarföretaget Bjurfors hade planerat en resa till Ungern för en kick-off med bland annat Mästarnas mästare. Men när flyktingkrisen blev allt mer allvarlig och när tusentals flyktingar satt fast på tågstationen i Ungerns huvudstad Budapest tog franchisetagarna i Bjurfors ett gemensamt beslut och avbokade kick-offen för att istället åka ner och hjälpa till.
– Det kändes inte bra att åka dit utan att göra något och eftersom vi redan hade bokat resan så åkte vi ner och hjälpte till, säger Pontus Kopparberg, vd för Bjurfors Stockholm.

Fick in 100 000 kr
Cirka 60 mäklare och anställda på Bjurfors reste i förra veckan ner till Budapest där de samlade in och köpte förnödenheter som flyktingarna behövde.
– Vi gjorde det som behövdes just där och då. Vi fick en lista på vad som behövdes och så levererade vi det till hjälporganisationerna, säger Pontus Kopparberg.
De köpte bland annat liggunderlag, ryggsäckar och mat. Under de två dagarna som de var på plats i Budapest fick de in över 100 000 kronor från anhöriga och andra som ville bidra.
– För pengarna köpte vi tågbiljetter till de som inte hade råd, säger Pontus Kopparberg.

Vilka är dina intryck från resan?

– Jag har läst om flyktingströmmen, men det blir annorlunda när man ser dem i ögonen och inser hur utsatta de ofta är. De flyktingar jag mötte där visade tacksamhet och likaså gjorde många av ungrarna. Men det fanns även ungrare som var skeptiska, säger Pontus Kopparberg.

Efter resan har pengarna fortsatt att komma in och Pontus Kopparberg berättar att de kommer att fortsätta engagera sig och slussa ner de medel som behövs.

Caroline Berg
Redaktör