Sökformulär

Lys upp trädgården i vinter

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


19 oktober 2017

Vi går mot mörkare tider och därför kan det vara läge att installera lite belysning i din trädgård. Både för att det ska bli säkrare för dig att ta dig fram men också för att ni ska kunna njuta av er trädgård även när solen gått i ide. Självklart ska ljussättningen fungera året om men om du inte haft lampor i din trädgård tidigare så finns det vissa saker man ska tänka på inför vintern.

Trygghet

Att belysa sin trädgård är en upplevelse av trygghet. Genom att ljussätta trädgården får man uppsikt över uterummet under de mörka timmarna. Det är bra att lysa upp uppfarter, gångar och entréer väl. Det gör området säkert både för de som vistas där och inbrottsrisken minskar.

Testa själv
När man ljussätter sin trädgård är det bra att tänka på att den ska fungera året om. Ett blommande träd kan bli mycket vackert med ljussättning från en markstrålkastare. Man ska dock tänka på att inte blända grannen. På vintern när löven faller bort upplevs trädet annorlunda då trädets grenar och stam istället blir framträdande.

Testa själv, använd en byggstrålkastare och prova dig fram. Mot en mur, ett träd, eller varför inte ett vackert träd.

Flytta runt och känn dig för. Egentligen kan man inte göra så mycket fel, allt handlar om vad man själv vill belysa och hur mycket. Tänk bara på att inte störa grannar med bländande ljus.

Var
Lys upp gångar och kanter, buskar, träd och vackra planteringar. Att lysa upp träd och buskar skapar tillgång till naturen, även när solen inte lyser. En fridfull belysning vid den lilla dammen, eller några passande ljus vid trädgårdssoffan gör sitt till för att skapa en inbjudande känsla till det gröna.

TrädgårdsMakeover