Sökformulär

Lugna bostadsköpare trots het marknad

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-12-08

Lågt utbud och hög omsättningstakt på bostäder verkar inte stressa bostadskonsumenterna, visar Bobarometern framtagen av Svensk Fastighetsförmedling. Rapporten visar att svenskarna gärna tar god tid på sig vid visningarna och 95 procent kan inte tänka sig att köpa en bostad utan att ha sett den i verkligheten.

Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer, där svenskarnas beteende kring bostadsköp kartlagts, visar att den heta bostadsmarknaden inte stressar svenskarna när de letar bostad, skriver sajten Branschkanalen.

48 procent av spekulanterna spenderar över en halvtimme på visningen och för villor är spekulanternas noggrannhet än större, där stannar två av tre längre än en halvtimme. Endast en procent av spekulanterna stannar mindre än 10 minuter på en visning. Bobarometern visar att 95 procent av svenskarna inte kan tänka sig att köpa en bostad utan att ha sett den i verkligheten.

Tiden spekulanterna spenderar på en visning varierar mellan storstadsområden och landsbygd. Storstadsborna stannar generellt sätt kortare tid på bostadsvisningar. Bland bostadsköparna i Stockholm och Sydsverige uppger 9 procent att de kan tänka sig köpa en bostad utan att ha sett den, vilket är den högsta siffran i landet.

– Hur länge man stannar på en visning tycks inte påverkas av en snabb försäljningstakt. För de allra flesta är det en stor affär att köpa bostad. Därför råder vi alltid de som är intresserade att se över hela bostaden och fundera på om planlösningen och området passar behoven. Som köpare har man även undersökningsplikt vilket kräver att man inspekterar bostaden noggrant. Det kan dessutom vara bra att ta sig tid att ställa frågor till mäklaren om till exempel driftkostnader, bostadsrättsföreningen och stambyten. Visningar i 3D och VR är däremot utmärkta komplement till den vanliga visningen för att få en än bättre bild av sitt framtida hem, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Läs Branschkanalens artikel här: http://branschkanalen.se/ny-sifo-undersokning-visar-lugna-bostadskopare-...

Caroline Berg
Redaktör