Sökformulär

Liberalernas nya bostadspolitik

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-11-26

Under Folkpartiets landsmöte bytte de inte bara namn till Liberalerna utan de antog även en ny bostadspolitik. En av huvudpunkterna i den nya politiken är att fri hyressättning ska tillåtas i nybyggnation.

Med fri hyressättning på nybyggda hyresrätter hoppas Liberalerna (fd Folkpartiet) att det ska bli mer lönsamt att bygga fler hyresrätter. Detta i kombination med sänkt flyttskatt skapar större utbud och mer rörlighet, skriver Lotten Kluck, ordförande för Liberalerna Dalarna, i en debattartikel i tidningen Dala-Demokraten.

Men det fanns ombud som tyckte att reformen var för långtgående.

– Det skickar bara en signal om att trycka upp priserna, det ger inte fler billiga bostäder där människor har råd att bo, säger Malin Danielsson, ombud Stockholm till TT.

Från vissa ombud kom förslag om att införa fri hyressättning även på befintliga hyresrätter.

Den nya bostadspolitiken innebär också att hyressättningen till exempel ska ta hänsyn till bostadens läge. Andra förslag är friare hyressättning vid uthyrning av villor och bostadsrätter och att taket för skattefria hyresinkomster vid andrahandsuthyrning ska höjas.

Folkpartiet vill också att strandskyddet ska mjukas upp genom att kommuner ska kunna ansöka om upphävt strandskydd med hänvisning till ett lokalt behov av bostadsbyggande. Landsmötet vill dock gå ännu längre och gav partistyrelsen i uppdrag att göra strandskyddet "betydligt mer generöst i glesbygd".

Caroline Berg
Redaktör

TT-artikel ”FP-kongress antog ny bostadspolitik”:
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fp-antog-ny-bostadspolitik

Läs mer om Liberalernas bostadspolitik här:
https://www.liberalerna.se/nyheter/beslut-i-korthet/