Sökformulär

”Läget är allvarligt”

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-03-23

Bostadsbristen drabbar inte bara enskilda människor utan även företag. Stockholms Handelskammare larmar att vartannat företag uppger att bostadsbristen är ett problem vid rekrytering och musikjätten Spotify överväger nu att flytta huvudkontoret från Stockholm.

Stockholm är en av världens mest framgångsrika startup-städer, men allt fler företag får svårt att rekrytera på grund av bostadsbristen. Läget är akut, menar Stockholms Handelskammare i en rapport som presenterades i november 2015. 51 procent av de tillfrågade företagen uppger att bostadsbristen försämrar möjligheterna för företag i Stockholm att rekrytera. En fjärdedel anser att bostadsbristen påverkar det egna företagets möjligheter och ett av fem företag misslyckas helt med rekrytering.

– Under de år som jag jobbat på Stockholms Handelskammare har vi gått från bostadsbrist till bostadskris, läget är allvarligt. Vi har mängder med exempel på företag som påverkas och vi får in fler exempel dagligen, säger Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare.

Spotify flyttar från Stockholm
Teknikföretag drabbas hårt eftersom de är beroende av att rekrytera personer från utlandet. Musikjätten Spotify överväger nu att flytta huvudkontoret från Stockholm och företagets globala hr-chef Katarina Berg säger till Dagens Industri att nuvarande bostadsmarknad i Stockholm inte är acceptabel.

– Det gör att vi måste se över vårt beslut om att ha ett huvudkontor i en stad som inte investerar i bostäder och som inte möter våra medarbetares behov, säger hon till DI.

”Behövs ett paket av reformer”
I början av året inleddes blocköverskridande samtal om reformer på bostadsmarknaden. Maria Rankka förklarar att hon till en början var positiv till samtalen, men menar nu, några månader in, att samtalen inte berör de allvarliga strukturella frågorna.

– Vad vi behöver är reformer som förbättrar rörligheten på den befintliga bostadsmarknaden och reformer som påverkar byggandet. Så det är inte en politisk reform som behövs utan ett paket av reformer, säger Maria Rankka.

Alla påverkas inte
Mäklarsamfundet kontaktade Svensk Fastighetsförmedling för att höra om bostadsbristen påverkar deras möjligheter för rekrytering. Cecilia Fredriksson, HR generalist på Svensk Fastighetsförmedling, förklarar att de inte ser några tendenser som tyder på att bostadsbristen påverkar deras möjligheter.

– Många av våra nyrekryterade är unga nyexade studenter som bor hos kompisar eller släkt tills de kan köpa en lägenhet eller får möjlighet att hyra. Självklart är det ett stort problem generellt att det inte finns bostäder till alla som vill flytta för ett nytt jobb, men vi har inte påverkats på så sätt att det hindrar vår möjlighet att rekrytera. Vi finns över hela Sverige och upplever att bristen på bostäder främst är ett storstadsproblem, boende finns till de som väljer att arbeta i större delen av landet, säger Cecilia Fredriksson.

I podden Tak över huvudet berättar Maria Rankka om hur företag i Stockholm påverkas av bostadsbristen, lyssna här: https://soundcloud.com/takoverhuvudet/4-vilken-betydelse-har-platsen

Läs rapporten ”Företagen pressas av bostadsbristen” av Stockholms Handelskammare här: http://www.chamber.se/nyheter/vartannat-foretag-drabbas-av-bostadsbriste...

Läs DI:s artikel här: http://www.di.se/artiklar/2016/3/4/succeforetag-slar-larm-om-bostadsbrist/

Caroline Berg
Redaktör