Sökformulär

Kloka köpare är till nytta för alla

<< Tillbaka till Konsument


2015-03-19

En del i mitt uppdrag är att återkoppla till alla verksamma fastighetsmäklare. Det jag återkopplar är mina erfarenheter från samtalen med mäklarnas kunder. Idag fick jag ett samtal som i och för sig inte på något sätt är ovanligt men som jag gärna ändå vill referera till. För det är just den här typen av kommunikation som gör att du som fastighetsmäklare kan utveckla, anpassa och förbättra din tjänst. Samtalet började så här – Hej jag heter Lotten. Jag och min sambo ska köpa vårt första hus! Hur gör man? Kan du guida mig lite. En klassisk fråga, och som mäklare får vi den ganska ofta. I texten som följer hittar du mitt svar till Lotten och hennes partner. Tänk på hur du svarar och varför inte göra en guide utifrån det. Du kan använda den här som mall. Den kommer att tas emot med stor tacksamhet, det vet jag. Våra bostadskonsumenter är både upplysta och rådvilla på en och samma gång. Konkreta, tydliga råd gör dem till kloka köpare vilket är till nytta för alla.

Såhär fortsatte samtalet:
A och o är att förbereda sig. När ni hittat ett hus ni vill titta på är det klokt att läsa på ordentligt i den information som mäklaren sannolikt har lagt ut nätet. Utifrån den kan ni sedan skapa ett eget frågebatteri. Men här följer några punkter som jag finner viktiga för ett tryggare husköp.

  1. Innan visningen är det bra att skaffa sig information hos kommunen om vilka planer som gäller för just det området där huset ligger. Om ni är i behov av förskolor och skolor kan ni också ta reda på hur det ser ut med platser och vilka alternativ ni eventuellt har att välja mellan. Om tid finns tycker jag att ni ska åka eller gå förbi villan innan det första besöket. Känslan man får när man står utanför det som kanske ska bli det nya hemmet är viktig att ta in.
  2. Väl på själva visningsdagen ska ni vara uppmärksamma på att ni tar emot all information som finns att tillgå. Bestäm er för att gå åt ett håll med planlösningen som karta. Det gör det lättare att komma ihåg vad ni har sett.
  3. Tittar ni på ett lite äldre hus ska ni fokusera på sådant som kan vara kostsamt att renovera. Om vi börjar på utsidan så är t.ex. tak, fasad, grund och dränering viktiga hörnstenar. Har ni gjort ”läxan” så vet ni vilka frågor ni bör ha svar på för att bilda er en god uppfattning. Titta er omkring i trädgården. Det är dyrt att anlägga en trädgård, så är det viktigt för er så bör den kostnaden ligga med i er kalkyl om ni saknar eller önskar er något. Tittar ni på ett hyfsat nytt hus blir valet av material och vad det innebär av underhåll som hamnar i fokus.
  4. Väl inne, var kritiska och noggranna rent visuellt. Notera gärna, eller varför inte dokumentera med egna bilder. Slitage och skönhetsfläckar kommer inte att blekna när huset står tomt och redo för att ta emot sina nya ägare. Att sätta sina förväntningar rätt är en utmaning. Men ack så viktigt.
  5. Var noga med bad- och våtutrymmen. Dessa har tydliga livstidsaxlar som hjälper er att bedöma skick och behov av underhåll.
  6. Kök, tvättstuga och pannrum (uppvärmningsanläggning) är fyllda av tekniska funktioner som ni bör sätta er in i. Annars tar ni risken att ni inte blir nöjda. Er undersökningsplikt är långtgående och mycket omfattande. Skruva gärna på kranar och spola i toaletter och så vidare. Allt ni kunde ha upptäckt under er undersökning är sådant ni inte kan åberopa mot säljaren.
  7. Kom ihåg att som köpare har du även undersökningsplikt på eldstäder och skorstenars skick.
  8. Att säljarna använder dem är ingen garanti för skicket. Rörstammar för vatten och avlopp och el är andra tunga bitar. Alla dessa delar är sådant ni som lekmän inte kan se och göra bedömningar av i normala fall och dessutom ingår dessa undersökningar oftast inte i de överlåtelsebesiktningar som finns att köpa på marknaden. Vill man försäkra sig om skicket på dessa områden ska man kontakta fackmän på vart och ett av dem.
Den här listan är inte på något sätt heltäckande men en bra början. Lycka till!


Titti Öhrn

Kundombudsman