Sökformulär

The käbbel goes on: lästips i bostadsdebattdjungeln

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-06-11

Tongångarna är fortsatt höga i bostadsdebatten, och det är väl ingen överdriven gissning att det kommer att fortsätta så en lång tid framöver. Nedan några lästips till dig som är extra intresserad av debatten och vill hänga med i svängarna. Oavsett om du mäklar och vill vara påläst inför kund (jag är övertygad om att det kan vara en viktig faktor i kampen om intaget!), eller om du är verksam inom något annat område som rör bostadsmarknaden – from Mäklarsamfundet with love här en guide till det senaste käbblet!

Ps. Undrar du om jag har en skruv lös som tror att du ska hinna läsa allt detta NU, innan midsommar? Nä, men tips i tipset – lägg det som bokmärke i mobilen och läs på semestern!)

De fyra ungdomsförbundsordförandena i alliansen var missnöjda med bostadspolitiken i regeringens vårbudget:

Ur artikeln:
”När det råder brist och priserna på bostadsrätter hela tiden ökar får unga det extra svårt att skaffa sitt första egna boende. Bankerna kräver fast jobb och en hög insats som få har kunnat skaffa sig i unga år. Hyresköerna är så långa att det blir nästan omöjligt att hitta något den vägen. Det händer att den som vill ut på arbetsmarknaden till och med tvingas tacka nej till jobb eftersom det inte går att få tag på ett boende. För oss som företrädare för fyra ungdomsförbund är detta en absurd och oacceptabel situation.”

Hela artikeln:
http://www.svt.se/opinion/article2842403.svt

Hyresgästföreningen på DN Debatt den 18 maj:

Ur artikeln:
”Trots att hushållen får ökat försörjningsstöd och bostadsbidrag blir nettot för hushållen i det befintliga beståndet en kostnad på 17,4 miljarder per år eller 82,2 miljarder över en femårsperiod.”

”Bostadsbrist och en blind tro på marknaden får inte äventyra hyresgästers trygghet i boendet och deras rätt att förhandla gemensamt. Problemet på dagens hyresmarknad är inte att hyresgäster bor för tryggt, för stort eller till för låg hyra. Det visar både forskning och statistik från SCB.”

Hela artikeln:
http://www.dn.se/debatt/marknadshyror-skulle-kosta-hushallen-17-miljarder/

Hyresgästföreningens utspel kommenterades i DN av Viktor Barth-Kron (vars blogg för övrigt är mycket läsvärd i största allmänhet, tips två i tipset!):

Ur inlägget:
(…) Hyresgästföreningen är en demokratiskt uppbyggd organisation som tar tillvara de redan boendes upplevda intressen. Inget fel i det, naturligtvis, även om dessa intressen inte sällan hamnar på tvärs med andras intressen. (…) Därför kan det möjligen finnas en poäng i att kika framför den egna dörren innan man tar på sig den största hatten och pekar finger åt ”politikerna”. För hur ”peppade” nämnda politiker än blir så är det svårt för dem att bygga massor av bostäder utan att påverka närmiljöerna för de som redan bor.

I Hyresgästföreningens största kampanj på senare tid flankeras bilder av obebyggda platser med den retoriska frågan ”Kan man bo här?”. Hade de i stället ställt frågan direkt till sina egna lokala företrädare så hade svaret förmodligen blivit både snabbt och tydligt: ”Nej”.

Hela inlägget:
http://blogg.dn.se/viktor/2015/05/25/hyresgastforeningen-och-hyckleriet/

Även Karin Sjövall Svanborg, VD för den liberala tankesmedjan Timbro skrev på temat i Dagens Samhälle, men utifrån en, ska vi säga, lite annan vinkel:

Ur artikeln:
”Arton miljarder mer. Det är enligt en rapport från Hyresgästföreningen vad hushållen i Stockholms län skulle behöva betala om hyresregleringen avskaffades. Äntligen har vi fått en konkret summa på hur mycket hyresgästerna i Stockholms innerstad faktiskt subventioneras av, tja, alla andra.”

”Regeringens planhushållning är utan plan, utan hus och utan hållning” sa Jarl Hjalmarsson i en bevingad replikväxling med Tage Erlander.”

Hela artikeln:
http://www.dagenssamhalle.se/kronika/subventionskalaset-har-aentligen-fa...

Maria Rankka, VD för Stockholms Handelskammare m.fl., i en debattartikel om en sympatisk idé med stor potential, särskilt bosparande för unga:

Ur artikeln:
”Är du 25 år gammal och letar efter bostad i någon av de större städerna i Sverige? Lycka till och välkommen till verkligheten. Har du inte haft förutseende föräldrar som gav dig en plats i bostadskön i tioårspresent är chansen att få ett förstahandskontrakt med en överkomlig hyra minimal. Om du i stället vänder dig till något av bolåneinstituten och ber att få låna till en bostadsrätt kommer du att få beskedet att det går alldeles utmärkt, så länge du kan lägga upp femton procent till insatsen kontant. Femton procent låter kanske rimligt, men på dagens bostadsmarknad motsvarar det sexsiffriga belopp, pengar som få 25-åringar har hunnit tjäna ihop till på egen hand.”

Hela artikeln:
http://www.chamber.se/debattartiklar/hog-tid-att-infora-bosparande-for.htm

Avslutningsvis, för dig som har riktigt mycket tid och tröttnat på käbbel och katastrofer, ladda hem rapporten ”Nyckar till framgångsrikt byggande”, om, håll i hatten, lyckade byggprojekt, här:
http://www.chamber.se/rapporter-press/

Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef
Mäklarsamfundet