Sökformulär

Järnkoll bakom kulisserna i 40 år

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-11-26

Hon är VD-assistenten med järnkoll på Mäklarsamfundet och dess medlemmar. Hon har jobbat bakom kulisserna med flera stora organisationsprocesser inom branschen och i dagarna firade Mona Ehrengart 40 år på Mäklarsamfundet.

Här i dagarna firade du 40 år på Mäklarsamfundet. Hur skulle du sammanfatta dessa år?
– Roliga, givande och utvecklande. Mötet med människor har varit drivande och är det fortfarande. Jag tycker även att det är kul att ha möjligheten att delta och ha deltagit i arbetsprocesser i branschen både externa och interna. Jag var exempelvis med i förarbetet och uppstarten av Hemnet. Låter kanske tråkigt men alla är vi nördar på vårt håll.

Hur har branschen förändrats under de här åren?
– En stor förändring var när Fastighetsmäklarlagen kom 1984, då reglerades yrket och i och med det kunde man veta hur många fastighetsmäklare som fanns. När jag började så fanns det cirka 300 medlemmar i Mäklarsamfundet. Sen har yrket utvecklats, förändrats och föryngrats.

Sedan högskoleutbildningen till fastighetsmäklare kom i slutet av 90-talet har en föryngring av kåren skett. Fler kvinnor blir fastighetsmäklare och är idag 45 procent av mäklarkåren kvinnor. När jag började jobba på Mäklarsamfundet så var mäklaryrket sällan ett första yrke. Det var många som var exempelvis polis eller säljare innan och valde att bli fastighetsmäklare senare i livet.

Digitaliseringen har såklart påverkat branschen väldigt mycket. Jag var faktiskt den första på Mäklarsamfundet som fick en dator i mitten av 90-talet. Jag har alltid varit nyfiken och tekniskt intresserad och datoriseringen öppnade en värld av möjligheter. Kollegor kommer fortfarande och frågar mig om hjälp när de har problem med datorn eller programhantering.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Återigen måste jag säga att det är mötet med människor som jag tycker är roligast med mitt jobb. Hade jag inte haft den kontakt jag har med våra medlemmar och mina arbetsuppgifter hade det nog inte varit detsamma. Varje dag ser jag fram emot att gå till jobbet. Jag tycker även det är kul att vara ett bollplank till mina kollegor och kunna dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter.

… och vad är mest utmanande med ditt jobb?
– Att ständigt utveckla och utvecklas med de uppgifter och uppdrag jag har och får i mitt arbete. Förutom styrelse- och organisationsfrågor och det som ligger inom det arbetar jag löpande med utveckling av vår hemsida och verksamhetssystem/medlemsregister.

Beskriv ditt drömboende!
– Jag vill bo vid havet! Jag bor jättefint nu men drömmen är att kunna se ut över vattnet och känna friheten och kunna njuta av utsikten. Om jag bor i en stuga eller lägenhet spelar ingen roll, bara jag har närhet till vatten där jag kan bada. Jag älskar att bada!

Caroline Berg
Redaktör
Puff profilintervju Mona Ehrengart