Sökformulär

Ingrid Eiken om bostadsåret 2015

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-01-14

Bostadsåret 2015 var ett händelserikt år både inom fastighetsmäklarbranschen och på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken berättar i en lång intervju med SvDs reporter Johan Hellekant om bostadsåret 2015 som bland annat präglats av prisrally och Hemnetaffären.

Den 28 december publicerade SvD Näringsliv en intervju med Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken. Här följer en summering av intervjun:

Under 2015 steg priserna med 16 procent i riket och 18 procent i centrala Stockholm. I intervjun i Svenska Dagbladet förklarar Ingrid Eiken att hon tror på fortsatt stigande priser till följd av förvärrad bostadsbrist och lågt ränteläge, men hon hoppas på en lugnare utveckling.

Situationen på bostadsmarknaden gör att konsumenterna slåss om de få objekt som finns ute till försäljning, vilket bidrar till hetsiga budgivningar där priset sticker iväg.

– Det är utbud och efterfrågan som ligger bakom budgivningarna. Utbudet är för lågt när alla behöver någonstans att bo. Utan egen bostad sätts tyvärr framtiden på ”vänt”. Det gäller också de många invandrarna och flyktingarna varav många ju kommer att stanna i Sverige, säger Ingrid Eiken i SvD-artikeln.

Många mäklarföretag har under året gått ifrån begreppet ”Accepterat pris”. I artikeln skriver Johan Hellekant att skälet sas vara att "rätt pris" blivit svårare att bedöma när det sprang i väg på budgivningar. Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, har fått in rekordmånga anmälningar om s.k. lockpriser under året. Ingrid Eiken hänvisar här till Mäklarsamfundets kartläggning som visar att de områden där budgivningar stiger med i genomsnitt över 10 procent sammanfaller med de geografier där det enligt Boverket råder bostadsbrist.

Förutom ett år med många bostadsaffärer har en annan stor affär stått i fokus för Ingrid Eiken, nämligen Hemnetaffären. Så här beskriver Ingrid Eiken beskedet om Schibsteds bud när det kom den 8 maj 2015:

”Vi blev lite tagna på sängen. Jag hade precis fyllt år när detta bud skulle kommuniceras. Det blev en födelsedagsmiddag som förvandlades till möte med en advokat"

I december meddelades att alla fyra parter (Mäklarsamfundet, Fastighetsmäklarförbundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling) avyttrar sina aktier i Hemnet helt eller delvis till Schibsted.

Ingrid Eiken tar upp hur de politiska utspel om amorteringskravet, som duggat tätt under året, har påverkat bostadsmarknaden. Avslutningsvis berättar hon även om branschens och Mäklarsamfundets utmaningar för 2016.

Detta var en summering av SvDs intervju med Ingrid Eiken.

Läs hela artikeln här:
http://www.svd.se/maklarnas-2015-stora-affarer-och-kundernas-fortvivlan/...

Caroline Berg
Redaktör