Sökformulär

Ingen bostadsbubbla i sikte

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-10-27

Det visar Nordeas senaste Bostadsbarometer. På ett halvår har andelen som tror att vi har en bostadsbubbla minskat från 69 procent till 61 procent. Undersökningen visar även att tron på stigande bostadspriser är tillbaka och att boräntorna kommer vara oförändrade.

Nordeas undersökning Bostadsbarometern visar att de svenska hushållen tror på stigande priser de kommande 12 månaderna. Andelen har ökat från 49 procent till 53 procent sedan förra undersökningen. Andelen som tror på sjunkande priser har minskat från 12 procent till 8 procent.

– I samband med att de nya amorteringskraven infördes i våras uppstod en tids vakuum på bostadsmarknaden vilket påverkade synen på bostadsprisernas utveckling. Nu verkar oron som bortblåst och därmed har tron på stigande bostadspriser återvänt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Undersökningen visar även att allt fler tror på en stabil utveckling av boräntorna. 57 procent av de som deltog i undersökningen uppger att räntan kommer vara oförändrad de kommande 12 månaderna. Andelen har minskat med 7 procentenheter sedan förra Bostadsbarometern. Bland de unga, i åldrarna 18-25, är man mer skeptisk. 44 procent tror att räntorna kommer att stiga.

– Ungdomarna har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden och känner en större ekonomisk tveksamhet. På sätt och vis är det bra att de förstår att bostadsräntorna faktiskt kan stiga. Då inser man vikten av att ha en bra buffert när man ska in på bostadsmarknaden, säger Ingela Gabrielsson.

Oron för en bostadsbubbla har minskat. Andelen som tror att vi har en bostadsbubbla har minskat från 69 procent till 61 procent. Även här är de unga mer oroliga. 72 procent av de unga bedömer att vi har en bostadsbubbla.

– Det är kanske rentav något man hoppas på som ung bostadssökande. För förstagångsköparen är det inget problem om priserna går ner, tvärtom, säger Ingela Gabrielsson.

Läs Nordeas pressmeddelande och undersökningen här.

Caroline Berg
Redaktör