Sökformulär

Högst upp på önskelistan

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-11-26

Utbudet blir nu allt mindre på bo-sajterna och bostadsmarknaden får hålla tillgodo med glögg och pepparkakor, jul och nyårsfiranden innan den drar igång igen. I backspegeln ser vi en höst som präglats av otydlighet vad gäller bostadspolitiken och finansiella åtgärder som kommer att påverka Sveriges bostadskonsumenter framöver. Detta skapar en oro hos alla bostadskonsumenter som står inför en bostadsaffär. Så på önskelistan hos köpare och säljare kan vi säkert hitta, tydliga budskap och en bostadspolitik som tar sig an såväl bostadsbrist som rörlighet och sunda regler i alla bestånd – nyproduktion likaväl som det befintliga beståndet av bostäder runt om i landet.

Från många av de bostadskonsumenter som jag möter ser och hör jag en tendens som man måste reflektera över. Förvånansvärt många beklagar sig och ifrågasätter att man får göra så mycket själv som köpare och säljare. Främst gäller det kontakten mellan parterna under tiden från kontrakt till tillträde. Mäklaren dirigerar köpare och säljare genom korta sms. Det kan röra sig om ändrat tillträdedatum eller inte helt ovanliga diskussioner om byggnadstillbehör och fastighetstillbehör. Budskapet från dessa konsumenter är tydligt – detta måste väl ändå vara mäklarens uppgift, säger man. Jag upplever att konsumenten verkligen uppskattar att kommunicera och diskutera sin affär med någon som är oberoende och som genom sitt uppdrag att tillvarata båda parters intresse kan bidra med erfarenhet och expertis till smidiga och praktiska lösningar. Betänk detta och välj vem du vill vara.

En annan sak jag gärna tar upp igen är att många konsumenter påpekar att man känner en hets att skriva på. Man upplever att det inte ges möjlighet att läsa det avtalsförslag som man förväntas underteckna vid kontraktsskrivningen hos fastighetsmäklaren. Läsa i förväg eller tillsammans, det är frågan, låta parterna ta del av avtalsförslaget i lugn och ro ett par timmar innan kontraktsskrivning eller ytterst noga gå igenom paragraf för paragraf med parterna vid sittande bord. Vilken metod man föredrar är nog en smaksak utifrån hur man vill jobba.

  • Du undanröjer effektivt risken för missuppfattningar och sparar sannolikt både tid och energi.
  • Det tar antagligen ungefär lika lång tid att skriva kontrakt oavsett vilket alternativ du föredrar.
  • Det finns goda skäl att lyssna på de åsikter som köpare och säljare anför.
  • Det ger oss chansen att anpassa och förbättra fastighetsmäklartjänsten.

Nu blev det kanske lite mycket ”ris” men jag vill också förmedla att  kåren som helhet ofta får mycket mer ros än vad man kan tro.


Titti Öhrn

Kundombudsman