Sökformulär

Hitta ett hem via dina homies

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-11-26

Bostadsbrist och stigande bostadspriser gör att allt fler söker sig till andrahandsmarknaden. Men andrahandsuthyrning kan vara krångligt och kännas otryggt. Nya tjänsten Homii går ut på att bostadssökande ska hitta en bostad via sina kompisar på sociala medier.

Idag står fler än 40 000 lägenheter tomma varje månad för att många uthyrare tycker det är krångligt och riskfyllt att hyra ut. För tre veckor sedan grundade Mohamed Hamid, Alex Sanchez och Ludvig Åkerman andrahandsuthyrningstjänsten Homii och hoppas med den att knäcka nöten för att fler ska våga hyra ut sin lägenhet så att man får ut fler bostäder på marknaden.

Mohamed HamidAllting började när Mohamed Hamid skulle hjälpa sin kusin att hyra ut hans lägenhet.

– Jag la ut en annons och fick flera tusen intresseanmälningar. Det var svårt att sålla bland alla så jag började kolla upp personerna på Facebook och hittade ett fåtal. Det var då jag såg behovet av en tjänst som gör det enklare att hitta personer som man kan hyra ut till på ett tryggare sätt, säger Mohamed Hamid.

Six degrees of separation
Sajten Homii baseras på teorin ”six degrees of separation”, som innebär att alla människor på jorden känner varandra på max 6 steg, vilket innebär att om du träffar på en slumpmässig person på gatan så är du max 6 steg från den personen - det kan vara din väns pappas kollegas systers dotters kompis osv.

– I Sverige är personer oftast bara 3 steg ifrån att känna varandra och i Stockholm är det bara 2,5 steg. Om man ska dela sin bostad så känns det tryggt att veta vem personen är och då har man också ett åtagande mot den gemensamma vännen, säger Mohamed Hamid.

Kontot på sajten kopplats till ens Facebook-konto och på så sätt kan man se hur man känner de personer som skickar in intresseanmälningar. Ansökningarna presenteras sedan beroende på hur väl man känner personen, exempelvis om det är en som man redan är vän med på Facebook så hamnar den personen högt upp i listan.

– Då blir det lättare för uthyraren att fokusera på ansökningarna som hamnar bland topp tio. Ju fler användare vi får ju bättre kommer även matchningarna att bli, säger Mohamed Hamid.

Social trygghet
Idag så är det många som känner otrygghet när de söker bostad på andrahandsmarknaden. Mohamed Hamid berättar att många bostadssökande kan bli lurade på sin deposition, uthyrare kan få sin egendom förstörd eller få andra problem med sin hyresgäst och vissa har även blivit sexuellt trakasserade.

– Idag saknas den sociala tryggheten. Många blir utnyttjade och har svårt att orientera sig så man går på ren magkänsla. Folk är främlingar och om man lyfter fram den sociala kopplingen så skapar det en trygghet. Boendet är nyckeln till trygghet, säger Mohamed Hamid.

Homii har blivit nominerad till Stockholms stads Innovationsstipendium och den 7 december utses vinnaren.
– Tjänsten uppskattas och det känns som vi ligger rätt i tiden, säger Mohamed Hamid.

Caroline Berg
Redaktör


Länkar

Läs mer om Homii här:
http://www.homii.se/

Läs mer om Stockholms stads Innovationsstipendium här:
http://www.mynewsdesk.com/se/stockholmbusinessregion/pressreleases/stock...