Sökformulär

Hemnet summerar bostadsåret 2016

18 januari 2017

Rekordstort bostadsintresse och lägre utbud, så sammanfattar Hemnet bostadsåret 2016 i sin årskrönika som släpptes under måndagen. Bostadssurfandet ökade med 12 procent och i mitten av maj noterade Hemnet 3 miljoner besökare under en vecka.

Bostadsintresset bland svenskarna fortsätter att öka och Hemnet noterade nya rekordsiffror under 2016. Bostadssurfandet ökade med 12 procent jämfört med 2015 och i genomsnitt har sajten 2 558 991 unika besökare varje vecka. I mitten av maj slog sajten rekord med 3 miljoner besökare under en vecka.

– Bostadssurfande har blivit något av ett samtidsfenomen. Människor går in på Hemnet av många olika skäl. Ett är självklart man söker en ny bostad. Men vi ser också att allt fler använder Hemnet för att drömma sig bort. Om ett annat liv på en helt annan plats, om dyra och lyxiga bostäder som man egentligen inte har möjlighet att köpa eller för inspiration för att förändra det befintliga hemmet, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Bostadssurfande under arbetstid
I årskrönikan har Hemnet sammanställt bostadssurfarnas beteende. Totalt har besökarna tillbringat 36 miljoner timmar eller 11 år varje dygn på Hemnet under 2016. 44 procent av surfandet sker under arbetstid och 56 procent under övrig tid. Flest antal besökare har sajten efter middagstid, mellan 19:00 och 21:00.

Klickraketer under 2016
Under 2016 har vissa objekt genererat fler klick än andra. På första plats hamnar en fastighet i Djursholm med 303 000 klick. På andra plats en bostadsrätt i Gamla Stan med 203 000 klick och på tredje plats Gärsnäs slott på Österlen i Skåne med 195 000 klick. (Se hela listan i Hemnets Årskrönika).

Även objekt i vissa kommuner får fler klick än andra. Högst upp i listan hittar vi bostäder i Danderyds kommun följt av Härryda kommun och Lomma kommun.

Varför blir vissa objekt klickraketer?

– De sticker generellt ut från mängden på något sätt. Det kan exempelvis handla om pris och storlek eller om en inredning utöver det vanliga. De objekt som ligger i klicktoppen får ofta stor spridning via sociala medier, säger Staffan Tell.

Lägre utbud och snabbare affärer
Totala antalet bostäder som lades ut på Hemnet minskade med 3 procent under 2016 medan det totala utropspriset var 7 procent högre. Totalt lades 186 500 bostadsobjekt ut till försäljning till ett totalt utropspris av 456 miljarder kronor. Försäljningshastigheten ökade under 2016 och det genomsnittliga antalet dagarna som en bostad låg ute till försäljning minskade från 40 till 36 dagar.

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadspriserna har stigit med 7 procent på bostadsrätter och 9 procent på villor de senaste 12 månaderna.

I Mäklarsamfundets senaste medlemsundersökning bedömer 89 procent av fastighetsmäklarna att bostadsbristen kommer att hålla i sig även under 2017. Ränteläget kommer få fortsatt stor påverkan enligt 70 procent av mäklarna. Även Staffan Tell tror på fortsatt låga räntor under 2017.

– Låga räntor, fortsatta inlåsningseffekter och hög inflyttning till svenska städer talar för en stabil prisutveckling 2017, säger han.

Här hittar du Hemnets årskrönika för 2016 (pdf).