Sökformulär

Här får du livskvalité för pengarna

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-05-19

Stockholm är den bästa kommunen att bo i, enligt Fokus kommunrankning för 2016. Det är tredje året i rad som Stockholm tar hem förstaplaceringen. I årets rankning presenteras även en ny topplista över vilka platser det är bäst att bo på givet priset man får betala för boendet, där Piteå kniper första platsen.

För elfte året i rad listar tidningen Fokus Sveriges 290 kommuner utifrån kommunernas attraktionskraft. Rankningen görs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping och professor Charlotta Mellanders forskarteam. Undersökningen Bäst att bo genomförs för att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats och resonera om varför, men också att undersöka villkoren för boende och regional utveckling i stort.

I år hamnar Stockholms kommun i topp och är därmed för tredje året i rad Sveriges bästa kommun att bo i. De andra kommunerna som tar hem topplaceringar är Uppsala, Solna, Mölndal. Sundbyberg och Lund hamnar på en delad sjätte plats. Uppsala, Varberg och Kiruna är vinnarna i kategorierna stad, landsbygd och glesbygd.

Under tidigare år har undersökningen fått kritik för att de platser som rankas högst också är de dyraste platserna att bo på.

– Därför har vi gjort en alternativ lista som tar med det i beräkningen. Den visar helt enkelt vilka platser det är bäst att bo på givet priset man får betala för boendet, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

I den nya listan hamnar följande fem kommuner i topp: Piteå, Örnsköldsvik, Skellefteå, Jokkmokk och Sundsvall. Gemensamt för dessa kommuner är att priserna inte har hunnit sticka iväg, menar Charlotta Mellander.

– I toppen hittar vi en rad kärnkommuner runt om i landet som helt enkelt är bra platser att bo på, men där huspriserna inte hunnit sticka iväg i samma utsträckning som i exempelvis Stockholmsregionen. Det kan vara en bra lista för att utreda var man inte behöver betala så mycket för ett hus utifrån livskvaliteten man får, säger Charlotta Mellander.

I botten hamnar de kommuner som fått en bra placering i Bäst-att-bo-rankningen men som man måste betala en hög boendepremium givet attraktionskraften, förklarar Charlotta Mellander. Boendepremium visar hur mycket mer eller mindre än förväntat man får betala för sin bostad, givet placeringen på Bäst att bo-indexet. I botten hamnar följande fem kommuner: Vaxholm, Nacka, Solna, Lidingö och sist Danderyd. Det innebär att husköpare på Lidingö eller i Danderyd betalar uppemot fem-sex miljoner kronor mer än vad man utifrån Bäst att bo-index hade kunnat förvänta sig.

Så om du fick välja vilken kommun du skulle vilja bo i, väljer du då en kommun med hög attraktionskraft eller en kommun där du får mest livskvalité för pengarna?


Bäst att bo


Topplacering totalt:
1. Stockholm
2. Uppsala
3. Solna
4. Mölndal
6. Sundbyberg
6. Lund

Bottenplacering totalt:
286. Högsby
287. Valdemarsvik
288. Dorotea
289. Ljusnarsberg
290. Gullspång

Topplaceringarna i de fyra kategorierna:

Bäst att bo – Storstadskommuner:
1. Stockholm
2. Solna
3. Mölndal

Bäst att bo – Stadskommuner:
1. Uppsala
2. Umeå
3. Luleå

Bäst att bo – Landsbygd:
1. Varberg
2. Ängelholm
3. Alingsås

Bäst att bo – Glesbygd:
1. Kiruna
2. Åre
3. Gällivare


Boende för pengarna


Topplacering:
1. Piteå. Plats 64 i totala rankingen och har en boendepremium på -1 574 004 kr.
2. Örnsköldsvik. Plats 68 i totala rankingen och har en boendepremium på -1 564 418 kr.
3. Skellefteå. Plats 61 i totala rankingen och har en boendepremium på -1 532 591 kr.
4. Jokkmokk. Plats 129 i totala rankingen och har en boendepremium på -1 304 802 kr
5. Sundsvall. Plats 36 i totala rankingen och har en boendepremium på -1 289 099 kr.

Bottenplacering:
286. Vaxholm. Plats 91 i totala rankingen och har en boendepremium på 3 226 907 kr.
287. Nacka. Plats 9 i totala rankingen och har en boendepremium på 3 429 520 kr.
288. Solna. Plats 3 i totala rankingen och har en boendepremium på 4 553 615 kr.
289. Lidingö. Plats 15 i totala rankingen och har en boendepremium på 5 640 817 kr.
290. Danderyd. Plats 8 i totala rankingen och har en boendepremium på 6 029 800 kr.

Läs mer och se hela kommunrankningen på Fokus hemsida:
http://www.fokus.se/bastattbo/har-ar-det-bast-att-bo-2016/

Caroline Berg
Redaktör