Sökformulär

Här är det roligast att bo

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-05-04

Åre korades nyligen till Sveriges roligaste kommun av Fastighetsägarna i en ny undersökning där de rankar landets kommuner utifrån ett Kul-index. Indexet baseras på tre variabler: antalet restauranger, antalet serveringstillstånd och antalet nöjesföretag per 10 000 invånare.

Bland topp 5 hamnar, inte helt oväntat, turistorterna. På första plats hamnar den jämtländska kommunen Åre. Kommunen har sju gånger så många restauranger, fyra gånger så många serveringstillstånd och två gånger så många nöjesföretag som genomsnittet i Sverige, visar Fastighetsägarnas kommunrankning.

– Stort grattis till Åre. Ett rikt kultur- och nöjesliv gör en stad attraktiv och är därför en konkurrensfördel, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna som genomfört utredningen.

På andra plats kommer Borgholms kommun och på tredje plats kommer Stockholm. Storstäderna Göteborg och Malmö lyckades inte kvala in bland topplaceringarna utan hamnade på plats 29 och 37. På plats nummer fyra och fem hamnade Malung-Sälen och Strömstad.

I botten, på plats nummer 290, hamnar kommunen Essunga i Västra Götalands län. De övriga kommunerna som hamnade i botten var Forshaga, Lilla Edet, Hallsberg och Gnosjö. Fastighetsägarnas undersökning visar att många kommuner saknar restauranger och nöjesföretag, vilket David Björnberg ser som anmärkningsvärt.

– Det kan vara problematiskt för de kommuner som krymper. Det är viktigt att erbjuda ett socialt liv för att få folk att stanna kvar, säger David Björnberg.

David Björnberg menar att rapporten inte bör ses som den slutliga domen över de svenska städernas nöjesutbud, och det är viktigt att poängtera att det är svårt att jämföra städer med olika förutsättningar, men indexet kan ändå ses som en fingervisning.

Här hittar du hela undersökningen och rankningen:
http://www.fastighetsagarna.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID...

Pressmeddelande från Fastighetsägarna:
http://www.fastighetsagarna.se/gfr/aktuellt-opinion/nyheter1/nyheter-201...

Caroline Berg
Redaktör