Sökformulär

Han blir ny kundombudsman på Mäklarsamfundet

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-03-23

Magnus Bäckström är den musikaliska fastighetsmäklaren med stenkoll på dolda fel. Han brinner för att hjälpa och vägleda personer i deras bostadsaffär och i maj tillträder han som kundombudsman på Mäklarsamfundet.

Berätta om dig själv, vad har du jobbat med tidigare?
– Under de senaste 10 åren har jag förutom att jobba som fastighetsmäklare även jobbat på bank med kreditgivning, placering och rådgivning. De senaste 3,5 åren har jag jobbat för Willis Towers Watson där jag besökt fastighetsmäklare och besiktningsmän i hela Sverige och kunskapsberikat dessa om doldafelförsäkringar samt föreläst i ämnena dolda fel och byggteknik. Innan dess var jag egenföretagare i bl.a. musikbranschen.

Steget mellan musikbranschen och fastighetsmäklare känns ganska långt, hur kommer det sig att du blev fastighetsmäklare?
– Efter gymnasiestudierna i Östersund så hade jag tankar på att bli mäklare, men det kändes inte rätt tillfälle att studera vidare just då. Istället köpte jag min gamla praoplats – en musikinstrumentaffär i Östersund. Jobbet inom musikbranschen tog mig ner till Stockholm för 13 år sedan och då kom lusten att bli mäklare tillbaka. Då kändes det rätt på alla sätt. Jag började plugga till mäklare på KTH och jobbade parallellt på mäklarkontor. 

Det som drog mig till mäklarbranschen var just denna unika utbildning för att kunna utöva yrket. Jag tycker det är bra att det krävs ett så kallat körkort för att bli fastighetsmäklare, alltså att det finns krav på högskoleutbildning och registrering, till skillnad från andra sälj- och rådgivningsjobb som saknar yrkesspecifik utbildning.

Varför är fastighetsmäklarbranschen intressant?
– Ett bostadsbyte uppfattas av många säljare, köpare och spekulanter som omfattande och komplext när frågor om ekonomi, skatter, byggnadsteknik och juridik kommer till tals. Jag gillar att hitta lösningar på problem som kan uppstå för både köpare och säljare.

Mäklaren har också ett ansvar att hålla sig á jour med såväl lagar och regler som marknadsläget och parternas önskemål i bostadsaffären. Att som mäklare vara denna allvetande bostadsbytarspecialist gör det intressant att jobba i denna bransch tycker jag.

Hur känner du inför ditt nya uppdrag som kundombudsman på Mäklarsamfundet?
– Det känns jättespännande, jag brinner för att ge bra service och vägleda personer som har hamnat i en situation de känner sig obekväm i. Den bakgrund jag har som mäklare, bankman och nu senast med doldafelförsäkringar gör att jag säkerligen har vägledande svar på många av de frågor som kommer. Jag kommer också att fortsätta hålla i utbildningar för fastighetsmäklare och mäklarassistenter, vilket jag till viss del gjort för Mäklarsamfundet de senaste åren.

I mitt nya uppdrag är det viktigt att verka för att upprätthålla anseendet för fastighetsmäklare. Bostadsaffärer är komplexa och då är det är inte konstigt att frågor dyker upp. Jag hoppas att de som har frågor verkligen ställer dessa och får svar, istället för att grubbla över händelser i bostadsaffären och mäklarens agerande långt efteråt.

Beskriv ditt drömboende!
– Drömmer om att någon gång få vattna mina norrländska rötter i en egen timmerstuga, strax nedanför trädgränsen, på ett fjäll med gott om snö och solsken. Utan några dolda fel!

Caroline Berg
Redaktör
Puff profilintervju Magnus Bäckström