Sökformulär

Fler ska binda räntan – om Finansinspektionen får bestämma

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


16 mars 2017

I början av februari kunde vi läsa i Svenska Dagbladet att Finansinspektionen (FI) undersöker möjligheterna att tvinga hushåll att binda sin ränta. FI pekade ut hushållens räntekänslighet som en finansiell risk på både konsument- och systemnivå. Inspirationen kom bland annat från Israel, där det idag är regel att en viss del av lånen måste vara bunden. Reaktionen lät inte vänta på sig.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold anklagade FI för ”överförmynderi” och att hjälpa banken med lönsamheten genom att vilja tvinga bolånetagarna in i dyrare alternativ. Andra bedömare var mer positiva. Länsförsäkringars chefekonom Anna Öster välkomnade förslaget som ett sätt att göra hushållen mindre räntekänsliga och minska riskerna i den svenska ekonomin.

I dagarna blossade diskussionen upp igen. Med en färsk FI-analys i ryggen tog inspektionen till orda på samma tema på Svenska Dagbladets debattsidor. FI uppmanade fler bolånetagare att binda sin ränta och att se det som en relativt billig försäkring mot snabba och kraftiga räntesvängningar.

Denna gång gav sig Dagens Industris Lotta Engzell Larsson in i matchen när hon på ledarplats menade att när FI agerar privatekonomisk rådgivare så går man bankernas ärenden snarare än konsumenternas. 

Än är knappast sista ordet sagt och debatten om makrotillsynsåtgärder fortsätter. Vi på Mäklarsamfundet vet att konsumenterna vill ha långsiktiga och tydliga spelregler på bostadsmarknaden. Vår uppmaning till lagstiftare och myndigheter är att alltid sätta konsumenternas intressen främst och att vara försiktiga med åtgärder som slår direkt mot plånböcker och hushållsekonomi.

Mäklarsamfundet fortsätter att följa utvecklingen och återrapportera här i nyhetsbrevet.

Varmt välkommen med synpunkter!

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
Joakim.lusensky@maklarsamfundet.se
073-3807212
(Joakim Lusensky har varit på plats sedan den 1 mars och börjar formellt den 20 mars som Mäklarsamfundets nya analys- och kommunikationschef)

Lästips till dig som vill fördjupa dig i de artiklar som texten bygger på: 

”FI utreder om israeliskt räntetvång funkar i Sverige”
SvD Näringsliv, 2017-02-06

”Sparekonomen: överförmynderi av FI”
Dagens Industri, 2017-02-06

”Finansinspektionen: Fler borde överväga att binda sina lån”
SvD Näringsliv Debatt, 2017-03-13

”FI ska inte vara privatrådgivare”
Dagens Industri (ledare), Lotta Engzell-Larsson, 2017-03-14