Sökformulär

Fastighetsmäklarna: Hängmatteläge på marknaden

3 juli 2018

Majoriteten av fastighetsmäklarna tror på oförändrade priser och efterfrågan på både småhus- och bostadsrättsmarknaden under det tredje kvartalet. Andelen som tror på sjunkande priser och lägre efterfrågan under perioden ökar. Sommarsverige står sammantaget inför en stabil men något avvaktande period på bostadsmarknaden. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.

I den kvartalsvisa undersökningen Mäklarinsikt får Mäklarsamfundets medlemmar svara på frågor om utvecklingen på sin lokala marknad. För det tredje kvartalet 2018 har 737 fastighetsmäklare över hela landet svarat på frågor om bland annat prisutveckling, utbud och efterfrågan. Det gör Mäklarinsikt till Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare. Undersökningsresultatet bekräftar en trend av pågående stabilisering på marknaden, men säsongen gör sig påmind genom en större andel som tror på sjunkande priser och lägre efterfrågan under det tredje kvartalet.

– Fastighetsmäklarna tror på fortsatt stabilisering, men säsongseffekten gör ett tydligt avtryck i undersökningsresultatet. Fler tror på lägre efterfrågan och sjunkande priser. Under sommaren prioriterar konsumenterna hängmatta och strandliv över bostadsbyte och då får vi en lugnare marknad, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Mäklarinsikt 2018:3 i korthet
  • 70 procent av fastighetsmäklarna på småhusmarknaden tror på oförändrade priser. Det är samma andel som förra undersökningen som avsåg det andra kvartalet 2018.
  • 11 procent spår ökande priser på småhus. Det är 8 procentenheter färre än förra perioden. På bostadsrättsmarknaden tror 64 procent på oförändrade priser. 25 procent tror på sjunkande priser, en ökning med 10 procentenheter jämfört med förra kvartalet.
  • 64 procent av fastighetsmäklarna på småhusmarknaden spår oförändrad efterfrågan, en ökning med 10 procentenheter jämfört med förra perioden. Samtidigt ökar andelen som tror på lägre efterfrågan med 11 procentenheter, från 6 procent till 17 procent.
  • 61 procent spår oförändrad efterfrågan på bostadsrättsmarknaden under perioden. 20 procent tror på lägre efterfrågan, en ökning med 11 procentenheter.

Riksrapport 2018:3 (pdf)

För ytterligare kommentarer, kontakta:
Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef Mäklarsamfundet, 073-380 72 12.

Undersökningen skickades ut den 8 juni till Mäklarsamfundets medlemmar, samtliga verksamma fastighetsmäklare, och pågick till och med den 25 juni 2018. Den har besvarats av 737 fastighetsmäklare över hela landet.