Sökformulär

"Farligt med drastiska förändringar"

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-09-03

I över 15 år jobbade Lena Bäcker som mäklare i Värmland, nu är hon verksamhetschef på Kronofogden. Vi har ställt fem frågor till henne om bland annat skuldfällan och risken för eventuell bostadsbubbla.

Riksgälden, Riksbanken och Finansinspektionen (FI) skrev nyligen i en debattartikel att hushållens skulder ökat betydligt mer än inkomsterna. Stämmer bilden av att svenskarna är överskuldsatta?

– Kronofogden får in 1,2 miljoner ärenden årligen och runt 340 000 svenskar har en skuld hos oss. Vi har inte sett någon ökning och nivån har varit stabil under de senaste åren. Nivån har inte heller påverkats av hur det sett ut i omvärlden och inte heller av prisökningar. Vi kan också hos oss se att antalet exekutiva auktioner kopplade till bostadsfinansiering håller sig sedan många år på en stabil nivå. Jag tycker det är viktigt att lägga till i den här diskussionen att det inte bara är skuld kopplat till bostadslån utan att det även är andra livshändelser som påverkar ekonomin, exempelvis skilsmässa, sjukdom, konkurs och arbetslöshet. 

Hur jobbar Kronofogden för att folk inte ska hamna i skuldfällan?
– Det absolut viktigaste är samverkan och ökad kunskap. Sedan ett antal år tillbaka har vi en egen förebyggande verksamhet samtidigt som vi finansierar forskning som tittar närmare på varför vi hamnar i överskuldsättning och vad det är som triggar igång skulderna. Vi har samarbeten med myndigheter, organisationer och kommuner. Det är viktigt att öka kunskapen om privatekonomi. Vi måste tillsammans jobba för att människor inte ska hamna i överskuldsättning.

Vad ska man göra om man inte kan betala t.ex. sitt bolån?
– När man tar ett bolån måste man ha marginal i sin ekonomi om exempelvis räntorna stiger. Om du känner att du inte kan betala ska du ta kontakt med din kreditgivare och hitta en lösning. Det är steg ett! Hamnar man ändå i ekonomiska problem, så är det viktigt att agera så fort som möjligt. Man kan till exempel prata med vår kundservice eller med kommunens budget- och skuldrådgivare. På så sätt kan man få vägledning och stöd. Och så gäller det att hela tiden vara vaksam kring förändringar i ens livssituation, sina krediter och räntor.

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter att stiga, är du orolig för en bostadsbubbla?
– Om exempelvis räntorna skulle stiga i försiktig takt uppåt så är inte vi speciellt oroliga för vi ser inte att det skulle ha någon koppling till bolån. Normalt hinner man anpassa sin ekonomi till ränteökning. Många har redan idag beräknat sin ekonomi på högre räntor. Det är de snabba drastiska förändringarna i villkoren för lånet eller ens livssituation som vi ser är det farliga. Även det psykologiska kan medföra en risk, om medierna skriver att allt fler tror på sjunkande priser så kan det bli så. Men det måste till en mix med olika faktorer som kan påverka en bostadsbubbla.

Beskriv ditt drömboende!
– Jag har mitt drömboende idag! För två år sedan flyttade jag från Karlstad till Norr Mälarstrand i Stockholm. För mig är det viktigt med närhet till vatten och det har jag här. Vill gärna ha nära till allting såsom havet, skogen och city! Jag jobbar mycket och fritiden är viktig för mig så mitt boende är a och o.

Caroline Berg
Redaktör
Puff profilintervju Lena Bäcker