Sökformulär

Dröm som lätt blir mardröm

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-04-01

I samtal med köpare och säljare som nu är på marknaden rapporteras om bostadskaos på flera håll i landet. Otydligheten med visningstider och utgångspriser skapar irrationella beslut som sedan får konsekvenser man inte varit medvetna om. Detta är en utmaning för alla verksamma mäklare på dessa orter. Fastighetsmäklarens rådgivningsskyldighet och omsorgsplikt för båda parter gör att man lätt kan jämföra mäklarjobbet med en lindansares balansakt för sitt levebröd. Tidsbristen och de korta ledtiderna är de största problemen. Struktur och proaktivitet gör vardagen lättare.

Vi har också hektisk tid framför oss när fritidshussäsongen drar igång. För många så dubblas arbetsbördan under dessa månader och kräver nogsam planering för att dygnets timmar ska räcka. Jag får många samtal som rör just säljare och köpare av fritidshus eller tomt - om att förverkliga drömmen om den röda lilla stugan. Ska man göra verklighet av sina planer har man en rad saker att tänka på och sätta sig in i så att dröm inte blir mardröm. Ett av dessa samtal mynnade ut i en liten guide för köp av fritidshustomt, i punktform. Delar gärna med mig av den.

Steg 1: Att vara väl förberedd är A och O. Se till att ha koll på vilka ekonomiska förutsättningar du har. Tala med banken om dina planer och försäkra dig om att du har dem med på tåget. Gör kalkyler och tänk igenom hur mycket pengar du vill sätta av för att bygga och äga ett fritidshus.

Steg 2: Bestäm vilket eller vilka områden som är intressanta. Notera vilka mäklare som är aktiva just på dessa ställen. Besök gärna deras webbplatser och gör en intresseanmälan om den möjligheten finns. Ta dig tid att kontakta mäklarna och skaffa dig allmän information om just de områden ni är intresserade av.

Steg 3: Nu kan det roliga börja! Oftast kan man åka på egen hand för att titta på tomten. Men vill man kunna gå in och se sig om kring tycker jag att du ska tala om för mäklaren att du har för avsikt att åka och titta och därför vill be om tillstånd att gå runt på tomten. Ta med en kompass så att du kan kolla väderstrecken. På så sätt kan du lätt avgöra om det finns förutsättningar för just det som du vill att ditt fritidsboende ska ha. Gör noteringar om frågor ni vill ha svar på.

Steg 4: Kolla vad som gäller i just denna kommun och sätt dig in i detalj- och byggplaner. Hur stort man får bygga och hur nära strandkanten man kan räkna med att få bygglov och liknande detaljer är ju många gånger avgörande för om drömstugan blir som man önskar sig. Vatten och avlopp är väsentligheter som har en tendens att bli kostsamma. Be kommunen om fullständig information om vad de kräver av dig som fritidshusägare. Kolla upp vilka alternativ som finns.

Steg 5: Om allt känns rätt kanske det är dags att slå till. Diskutera med mäklaren på vilka villkor ni vill köpa tomten. När man vill bygga ett nytt hus på en obebyggd tomt utanför detaljplanerat område bör man ansöka om ett förhandsbesked. Om platsen är lämplig att bygga på ger byggnadsnämnden ett positivt förhandsbesked. Är tomten olämplig får man ett negativt förhandsbesked. Har man fått ett positivt förhandsbesked har man normalt två år på sig att söka bygglov. Därför är det klokt att begära ett villkor i köpekontraktet som gör det möjligt för er som köpare att låta köpet gå tillbaka om ni inte får ett positivt förhandsbesked om bygglov.

Steg 6: Välja hus är fantastiskt roligt och du kommer säkert att lägga ned mycket tid på att välja. Utbudet av halvfabrikat, helfabrikat och nyckelfärdigt alternativ från husleverantörerna runt om i riket är massivt och varianterna otaliga på hur mycket egen tid och egen insats det krävs för projektet. Priset är ju också i allra högsta grad relevant. Begär offerter och var noggrann. Lägger man ned mycket tid på att förbereda sig så är oftast drömmen närmare än man kan tro.


Titti Öhrn

Kundombudsman