Sökformulär

Bostadsrättsinnehavarna som fått betalt för att bo

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-05-19

Det senaste decenniets prisuppgångar på bostadsrätter har gjort att många har fått betalt för att bo, visar en undersökning från Swedbank. De stora vinnarna är bostadsrättsinnehavare i Stockholm och Göteborg.

Mellan åren 2006 och 2015 har bostadspriserna stigit med 95 procent, en årstakt på i genomsnitt 7 procent. Det kan jämföras med konsumentprisindex som stigit med 11 procent under samma period.

Med detta som utgångspunkt presenterade Swedbank igår en undersökning som visar att bostadsrättsinnehavare får betalt för att bo. De har granskat boendekostnaderna för en köpare av en 60 kvadratmeter stor bostadsrätt med genomsnittlig månadsavgift. Den som köpte en lägenhet år 2006 kan idag sälja bostaden med en sådan vinst efter skatt att den överstiger boendekostnaden varje månad med 2600 kronor, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.  
Stockholmarna har tjänat mest, i genomsnitt över 8 000 kronor i månaden efter skatt, och Göteborgarna över 4 000 kronor. Analysen bygger på att innehavaren har sålt sin bostad och realiserat sin vinst. Sämst utveckling har det varit på orter med färre än 75 000 invånare. Där har man i genomsnitt fått betala ca 400 kronor i månaden.

– Det är ingen dålig affär det heller. Att betala 400 kronor i månaden för en tvåa på 60 kvadratmeter är inte dåligt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Svårt att spara till kontantinsatsen
I april publicerade Mäklarsamfundet en kartläggning över prisutvecklingen i Sverige under åren 2012-2015 och den visar tydligt att prisutvecklingen inte är kopplad till orterna med högst priser. I Falköpings kommun ökade bostadsrättspriserna med 127 procent under åren 2012-2015.

De kraftiga prisökningarna har lett till ett ökat behov av kontanter för att få ihop till de 15 procent i kontantinsats som är minimum vid bostadsköp med dagens bolånetak. I Stockholm har behovet av pengar till kontantinsatsen ökat med i snitt cirka 134 000 kronor för bostadsrätter och cirka 178 000 kronor för en villa.

– De flesta hushåll saknar ekonomiska möjligheter att spara i den takt som priserna stiger. Amorteringskrav och bolånetak gör det dyrare och svårare för människor att låna pengar, men det löser inte grundproblemet, det vill säga bristen på bostäder. Bara genom att öka byggandet och genomföra reformer som ökar rörligheten i det befintliga beståndet får vi en fungerande bostadsmarknad som tillgodoser människors behov, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

Hög skuldsättning
Arturo Arques menar att de kraftiga prisökningarna lett till att de som fått lån av banken blir allt mer skuldsatta.

– Jag ifrågasätter starkt en skuldsättning överstigande sex gånger den disponibla inkomsten inte minst ur ett privatekonomiskt perspektiv, säger Arturo Arques.

Läs Swedbanks pressmeddelande här:
http://mb.cision.com/Main/67/2008882/515562.pdf

Läs mer om Mäklarsamfundets kartläggning över prisutvecklingen här:
http://www.maklarsamfundet.se/bostadsbristen-har-skapat-historisk-hog-pr...

Caroline Berg
Redaktör